Gazdaság

2013.06.05. 16:07

Mik az elvárások a friss mérnökökkel szemben?

A helyi ipar és a felsőoktatás szereplői vettek részt azon a beszélgetésen, amit a Magyar Műszaki Értelmiség napjához kapcsolódóan szervezett az Alba Regia Egyetemi Központ.

Házi Péter

Mik a helyi cégek elvárásai a frissen végzett mérnökökkel szemben?  Az elmúlt  években hogyan változott a vállalkozások kapcsolata a felsőoktatási intézményekkel gyakorlati képzés terén? Milyen együttműködést lehet elképzelni az innováció területén?  ezekre a  kérdésekre keresték a választ az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Kara (AREK) által szervezett kerekasztalbeszélgetésen. Bánki Donát születésnapjához kötődően idén is megrendezték a Magyar Műszaki Értelmiség Napját, ennek egyik fő eseménye volt a beszélgetés. 

Ami a gyakorlai képzést, továbbképzést illeti, Kiss Endre, a Dunaújvárosi Főiskola műszaki intézetének vezetője kiemelte, évtizedekkel ezelőtt  egyetlen tanszéknek is nagyjából ötven milliós  ipari megbízása volt. Akkor persze teljesen más idők voltak, de ettől a szinttől nagyságrendekkel távolabb vagyunk. A  helyzetet tovább rontja, hogy a felsőoktatási intézmények esetében megszűnt a cégek által fizetett innovációs járulék fogadásának lehetősége. A Videoton EAS KFt. részéről Klambauer Csaba tapasztalatai szerint laza a kapcsolat a felsőoktatási intézményekkel, ugyanakkor az elmúlt években folyamatosan növelték a cégnél annak lehetőségét, hogy a hallgatók jöhessenek hozzájuk gyakorlatra. 

Mint elhangzott, azzal lehetne ösztönözni az együttműködést, ha az ipari partnernek kötelező lennne a pályázatában együttműködni egy felsőoktatási intézménnyel. Az  AREK főigazgatója, Györök György viszont úgy látja, nem szerencsés, ha egy pályázatnál pusztán elbírálási pluszpontszám érdekében adja a nevét egy  intézmény. Az Óbudai Egyetemen egyébként  mint arról Seebauer Márta főigazgató-helyettes beszélt  a tervek szerint ősszel elindul egy virtuális piactér, ahová a cégek gyakornoki igényeiket feltehetik s azok közül a hallgatók választhatnak.

Ami a jelent illeti, egy hozzászóló szerint amíg korábban a cégek fizettek az üzemi gyakorlatért, most szinte fordítva van. Hasonló a helyzet a szakdolgozatkészítés esetében is: nagy küzdelem folyik azért, hogy a hallgatók tudjanak valamely cégnél szakdolgozatot írni. A másik oldal viszont az, hogy a cégek ma már nem csak a mérnöki tudást, hanem a konfliktuskezelő képességet, a jó tárgyalást, kommunikációt is elvárják a frissen végzettektől. Ezen pedig van még mit javítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!