Gazdaság

2014.04.28. 08:26

Milyen veszélyei lehetnek a forint alapú lakáshiteleknek?

A pénzintézetek által kínált hitelek kamata soha nem látott szintre süllyedt, ami a törlesztő részlet szempontjából meglehetősen kedvező, de milyen következménye lehet annak, ha a jegybank az alapkamat emelése mellett dönt? Mennyivel emelkedne a havi törlesztés? Lehet-e tenni ellene valamit? (x)

A deviza alapú kölcsönök árfolyamkockázata korábban nem jelentett valós problémát a hitelesek számára, hiszen a bankok kedvező kamatszinten kínálták devizahiteleiket és a svájci frank is „megbízható, stabil devizának” számított. A gazdasági és pénzügyi válság miatt azonban gyengült a hazai deviza, amelynek olyan hatása volt a devizahitelekre, melyet korábban nem gondoltak volna a devizában eladósodottak.

A forint alapú hitelek jelenlegi alacsony kamata komoly kockázatot jelenhet. Lakáshiteleik árazását a pénzintézetek egy úgynevezett referenciakamathoz (BUBOR) kötik, melynek mértékére jelentős befolyással van a jegybanki alapkamat mértéke. Egy váratlanul bekövetkező negatív gazdasági esemény hatására emelkedhet a jegybanki alapkamat mértéke, ami a havi törlesztésben azonnali emelkedést okozhat.

Mit mutatnak a számok?

A Hitelnet.hu utánajárt annak, hogy a törlesztő részletben milyen változást hozna a jegybanki alapkamat esetleges emelkedése. 6 millió forint összegű, 5,3%-os kamattal, 20 évre felvett lakáshitel havi törlesztése 40.596 Ft. 1%-os kamatemelés következtében a törlesztési kötelezettség 44.000 Ft-ra emelkedne. Ha az alapkamat 2%-kal növekedne, akkor 47.600 Ft-ot kellene fizetni havonta. Ez a hozzávetőlegesen 7.000 Ft-os emelkedés a hitel 18%-os drágulását jelentené.

Mit tehetünk, ha nem szeretnénk a törlesztő részlet hirtelen emelkedésével szembesülni?

A hitelintézetek többsége lehetőséget biztosít a bizonyos ideig fix kamatozású konstrukciók igénybevételére. Ezen teljes időszak alatt ugyanakkora törlesztő részletet kell fizetni, tehát a referenciakamat esetleges változása sincs hatással a fizetendő törlesztő részlet összegére. Szinte minden pénzintézetnél választhatók az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek, melyek esetén 5 évig nem változik a havi törlesztési kötelezettség. A jegybanki alapkamat további jelentős mérséklődésére már nincs sok esély, így célszerű megoldás lehet a hosszabb kamatperiódus választása.

A Hitelnet.hu hitelkalkulátora segítségével gyorsan és egyszerűen utánanézhet annak, hogy az egyes kamatperiódusok esetén mekkora lenne a várható havi törlesztő részlet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!