Gazdaság

2017.02.13. 17:20

Mind inkább erősödik a bérverseny

Régi panasza a hazai munkavállalóknak, hogy alacsonyak a bérek. A helyzet most változóban van.

B. Kiss László

Számottevően növekszenek a hazai bérek - hallani. A bérszínvonal emelkedését elősegíti a minimálbér, illetve a szakképzettnek járó garantált bérminimum jelentős emelése. Azért, hogy ehhez legyen fedezete a cégeknek, a kormányzat csökkentette a közterheket. Ugyanakkor átalakult a cafeteria, a béren kívüli juttatások rendszere is. De miként néz ki mindez konkrétan? Lapunk kérdéseire több Fejér megyei cég válaszolt.

A Videotonnál tavaly 10 százalékot meghaladó mértékben nőttek a bérek, és ebben az évben hasonló emeléssel kalkulálnak - tudtuk meg Sinkó Ottó vezérigazgatótól, aki elmondta: az emelés kevesebb mint felének a fedezetét a járulékcsökkenés jelenti. A többit a hatékonyság javítása, esetleg az áraik emeléséből gazdálkodják ki. A Videotonnál is igyekszenek kihasználni a cafeteria adta adómentes, illetve alacsonyabb adóvonzatú lehetőségeket, de prioritást nem ezek, hanem az egészségügyi szűrések, a nyaraltatás, vagy éppen a színházjegyek jelentik - fogalmazott a vezérigazgató, aki szerint rendkívül erős a bérverseny, különösen Fehérváron. A bérköltségek igen intenzív emelkedése már most is hatással van a versenyképességre, s ezért az ipar, illetve az export növekedése lassulhat.

Az Arconic-Köfém Kft-nél még zajlanak a bértárgyalások - tudtuk meg Horváth Tamás vezérigazgatóhelyettestől, aki elmondta, hogy a cégnél 20 éve alkalmazzák a béren kívüli juttatások rendszerét. 2017-től továbbra is biztosítják a dolgozók számára azokat a juttatásokat is, mint például az önkéntes nyugdíjpénztári befizetés, amelyeknek megszűnt az adókedvezménye. Horváth Tamás úgy vélekedett: a munkaerő - s különösen a szakemberek - hiánya miatt várhatóan felerősödik a cégek között zajló bérverseny. A fehérvári Macher Zrt-nél csupán néhány munkatársat érintett a minimálbér kötelező emelése, az idei bérfejlesztésen pedig még dolgoznak - mondta el lapunknak Macher Endréné elnök-vezérigazgató. Az eddig adott - és nagy népszerűségnek örvendő - étkezési utalvány helyett most dolgoznak más, a cafeteria adta lehetőség alkalmazásán. Ami pedig a munkaerőt illeti: nem volt egyszerű dolga a cég humán vezetőjének, amikor létszámbővítésre volt szüksége tavaly a cégnek - jegyezte meg Macher Endréné.

A fotó az Arconic-Köfém Kft. keréktermék üzletágánál készült. Itt még zajlanak a bértárgyalások Fotó: Arconic-Köfém

- A minimálbér emelése nem okozott bérfeszültséget a Mészáros cégcsoportnál, mivel a munkavállalóinknak csupán töredéke, alig két százaléka dolgozott eddig is minimálbérért - tájékoztatott Mészáros Beatrix, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. ügyvezető igazgatója.

- Már korábban felismertük, hogy versenyképes fizetésekkel lehet megtartani az alkalmazottakat, üzletpolitikánknak ez is részét képezi - fűzte hozzá a cégcsoporton belül az agrár-tevékenységért felelős ügyvezető.

A Bicskén székelő Spar Magyarország Kereskedelmi Kft-nél valamennyi munkavállaló magasabb fizetést kap az idei évtől. A béremelést a cég nagyobb részben saját forrás felhasználásával, kisebb részben a járulékcsökkentés segítségével finanszírozza - mondta el érdeklődésünkre Maczelka Márk kommunikációs vezető. A kevesebbet keresők kapják a legnagyobb emelést, de jelentős mértékben emelik a magasabb fizetéseket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!