Gazdaság

2015.02.25. 18:20

Minden munkában töltött idő jól jöhet majd egyszer

A diákmunkából és a tanulmányi időből is lehet a nyugdíjba számító szolgálati időt szerezni – hívja fel a figyelmet a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Fejér Megyei Hírlap

A gazdasági önkormányzat az ado.hu szakportálra hivatkozva közöl rendkívül érdekes tájékoztatót. Bár a fiatalok közül minden bizonnyal kevesen gondolnak még a nyugdíjra, az információ mindenkinek érdekes lehet.

Le kell szögezni, hogy tanulással összefüggésben a szakképzés és a felsőfokú tanulmányok során szerezhettünk szolgálati időt. A szakképzés azonban nem feltétlenül eredményez szolgálati időt – szakmunkástanulói jogviszonynak kizárólag a szakmunkásképző iskolának minősülő oktatási intézménnyel fennálló tanulói jogviszony minősül!

A szakmát tanuló fiatalok közül minden bizonnyal kevesen gondolnak a most még nagyon távolinak tűnő nyugdíjra. Fotó: Illusztráció/Koppán Viktor

A szakközépiskolai jogviszony különbözik a szakmunkástanulói viszonytól. Az üzemek egy része a tanulókat, akik a tanév befejezése előtt szakgyakorlaton vettek részt, munkaszerződéssel, vagy megbízási szerződéssel foglalkoztatta, és a társadalombiztosítási nyilvántartásba is bejelentette. Ha ez történt, ez az idő szolgálati idő. Ha azonban a tanuló bizonyítványába bejegyezték, hogy gyakorlati képzésben részt vett, de biztosítottként nem jelentették be, a gyakorlat időtartama nem szolgálati idő.

Bejelentés hiányában a kötelező nyári gyakorlat mérlegelési jogkörben, egyéb hitelt érdemlő bizonyíték alapján, köztük esetleg tanúvallomással ismerhető el – hívja fel a figyelmet a portál és a kamara is.

A szakiskolai tanulmányi idő nem minősül szakmunkástanuló viszonynak, így szolgálati időnek sem ismerhető el. Jó hír azonban, hogy 1996-tól szolgálati időnek számít a tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulóként biztosításban töltött idő.

A jogszabályok szerint a felsőfokú tanulmányok időtartama nappali tagozatos képzés keretében folytatott oktatás esetén 1998. január 1-ig szolgálati időnek minősült, az ezt követő időponttól azonban nem. Azóta a felsőfokú nappali tagozatos tanulmányok ideje szolgálati idő szerzésére kötött megállapodással ismerhető el szolgálati időként az öregségi nyugdíjhoz.

Szolgálati időként kell figyelembe venni a két egymást követő tanulmányi időszak közötti tanulmányi szünet idejét is. Több képesítés megszerzésére irányuló tanulmányok folytatása esetén legfeljebb az egyik képesítés megszerzéséhez szükséges idő vehető figyelembe.

Külföldi felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje szolgálati időként akkor vehető figyelembe, ha a külföldi állam joga szerint kiállított bizonyítvány és oklevél Magyarországon a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló törvény szerint egyenértékűnek ismerhető el az illetékes hatóság szakvéleménye alapján, illetőleg a külföldi résztanulmányok idejét a hazai felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán folytatott tanulmányi időbe beszámították.

Az igazolás beszerzésének részletes tudnivalóit az Oktatási Hivatal honlapján ismerhetik meg az érdeklődők – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!