Gazdaság

2016.01.27. 20:40

Mindenki februárra vár

Székesfehérvár – Ingyenes tanácsadással is segítik a CSOK-kal élni kívánókat, a tapasztalatok szerint még mindig sok a nyitott kérdés.

Kocsis Noémi

Egyelőre csak néhány bank tette nyitottá a Családok Otthonteremtési Kedvezményét az igénylők számára, a legtöbben még most is kivárnak – főképp, hogy a kormány illetékese vasárnap bejelentette, februárban tovább lazulnak a 10 plusz 10 milliós támogatás felvételének szabályai. Ennek részleteit azonban most még csak találgatják azok, akik reménykednek abban, hogy a végső feltételrendszerbe ők is beleférnek. A Széna a Családokért Egyesület jellemzően éppen azzal a réteggel, azokkal a családokkal tartja a kapcsolatot, amelyekben már megvan a három, sőt, több gyermek és szívesen javítanának lakhatási viszonyaikon. A szervezet segítségül ingyenes tanácsadást indított a héten.

Heti egyszeri, rendszeres ingyenes tanácsadást indított a Széna a Családokért Egyesület, a kétórás szerdai alkalmakon előzetes bejelentkezéssel saját, otthonteremtési támogatással kapcsolatos problémáikra igyekszik megoldást találni a tanácsadó banki szakember. Mint az egyesület munkatársa, Szili Teodóra mondja, érezhető volt a megnövekedett információs igény az általuk ismert nagycsaládok között, egyre több kérdést kaptak, így célszerű volt egy ilyen tanácsadó sorozatot indítani. A tegnapi első alkalom időpontjai be is teltek és a következő, már februári két óra is hamar elkél majd az érdeklődők között.

Megnövekedett az információs igény az egyesület által ismert nagycsaládok között, tegnap is minden időpont betelt, Balázsik Jánosné szakértőnél egymásnak adták a kilincset az érdeklődők Fotó: Koppán Viktor

– Miután valóban nagyon sok embert érint és érdekel, ha február 3-a után a kormány ismét kihirdeti az újabb módosulásokat, szervezni szeretnénk egy nagyobb fórumot Fehérváron, ahol többen is feltehetnék kérdéseiket a témával kapcsolatban. A Családok Otthonteremtési Kedvezménye körüli találgatások és kérdések csak nem fogynak, a médiumokban is szinte napról napra jelennek meg új, hol biztató, hol elrettentésnek szánt írások, holott a feltételrendszer még mindig nem tisztázódott le teljes egészében. A befektetői oldal lehetőségei viszont megnövekedhetnek, mondja ingatlanszakértőnk, Viktor Ferenc.

– Amiben most nem nehéz észrevenni a fantáziát az az, hogy a piacon megjelennek majd a kisbefektetők, akik esetleg összeállva 6-8 lakásos társasházak építésébe kezdenek. Ehhez gyakorlatilag egy jó telek kell – Fehérváron ezek húszmillió forintnál kezdődnek, s az ilyen kezdeményezéseket a bankok is szívesen támogatják, mert a befektetői oldal az ilyen beruházás 40-50 százalékát képes állni. Szakértőnk szerint a kevesebb lakásból álló építések, a kisebb volumenű beruházás az egyes lakások minőségi értékét is emelheti, hiszen itt nem „ipari mennyiségről” van szó, az árba belefér a minőségi konyhabútor, nívós burkolat. Az ingatlanpiacot azonban nem a CSOK, hanem az áfavisszavágás hozta lendületbe. Egy éve még nem érte volna meg a befektetőknek egy ilyen beruházás, most már tudnak rajta hasznot termelni. Igaz, a megfelelő építési telek megtalálása – például Fehérváron – még most is gondot jelenthet, a befektetők jelenleg a Harmatosvölgyben és Sóstó II-n számolnak szóba jöhető parcellákkal. Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár vasárnap jelentette e, hogy hamarosan változnak a CSOK szabályai. Mint megerősítette, két kormányrendeletbe foglalják február folyamán a program korábban rendelet- és szabálymódosításokban rögzített kereteit. Ezek egyike a régi, míg a másik az új építésű lakásokkal kapcsolatos. Utóbbi változásait sokan remélik, a 10+10 millió forintos támogatásból eleve kieső igénylők a használtlakás piac kínálata még megoldást jelenthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!