Gazdaság

2015.05.17. 11:27

Mit hoz a majd a jövő? Konferenciát tartottak az elektromos autókról

Székesfehérvár - Hazánkban is fejlesztettek ki elektromos autót, gyártásához azonban nem áll rendelkezésre pénz.

B. Kiss László

Elektromos mobilitás és alternatív hajtású járművek 2015 címmel rendeztek konferenciát pénteken az Óbuda Egyetem Alba Regia Karán. A résztvevőket Györök György dékán köszöntötte, a moderátor Varga István, a VOSZ Fejér megyei elnöke volt. Az első előadó Svéhlik Csaba professzor volt, a bécsi KHEOPS Autómobil Kutatóintézet ügyvezető igazgatója, aki beszédes számokkal érzékeltette, milyen óriási gazdasági potenciál rejtőzik az autóiparban. A személykocsikban tíz év múlva nem lesz műszerfal, és az autók kommunikálni fognak egymással. Húsz év múlva pedig biznyos speciális bevonat elterjedésével fölöslegessé válik a kocsimosás. A professzor ugyanakkor azt prognosztizálta, hogy 2018-ban a körülbelül hetven millió autóból mindössze csak 300-400 ezer lesz elektromos meghajtású.

Élőben is bemutatták a hazai fejlesztésű elektromos autót
Fotó: Molnár Artúr

Bednár András, a TZ-Elma Zrt. képviselője a céghez köthető, több sikeres hazai fejlesztésről számolt be. Az elektromos autóvá alakított Suzuki a nagy gyárak modelljeit lekörözi több tekintetben is, ám ahhoz, hogy a prototípuson túl több példány is készülhessen a kocsiból, legalább 300 millió forintra lenne szükség - tűnt ki Bednár András előadásából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!