Gazdaság

2017.01.15. 15:01

Mit tartalmaznak a számlák? Nem a köbméter, hanem a minőség alapján fizetünk

Nem igaz az az összeesküvés-elmélet, hogy a szolgáltatók hígítják a nekünk eladott gázt, lehúznak minket.

Pekarek János

Manapság sokan terjesztik azt az elméletet, hogy a szolgáltató vállalkozások rejtve hígítják a főzéshez, fűtéshez használt földgázt, vagyis a gáz fűtőértéke sokkal kevesebb, mint lennie kellene. Következésképpen igazságtalan a számla alapján fizetett összeg is: hiszen több gázt kell felhasználnunk egy liter víz felforralásához, vagyis a szolgáltatók úgymond lehúznak minket.

Szakmai és internetes fórumokról ellenőrizhető információk alapján már ott borul az elmélet, hogy bár a gázszámla alapja az elhasznált gáz mennyisége, fizetni mégis a fűtőérték után fizetünk. Ez az, amit a gáztovábbító rendszer folyamatosan mér, és ez a rendszer, illetve az ebben áramoltatott földgáz összetétele az egyik legjobban ellenőrzött dolog az országban.

A rendszerben forgalmazott földgáz fűtőértékét a szállítóvezeték belépési és átadási pontjain folyamatosan, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) által hitelesített gázkromatográfokkal mérik. A műszer minden reggel az MKEH-től származó etalon gázzal hitelesíti önmagát, és eltérés esetén jelzi a hibát.

A földgáz fűtőértéke ott található minden egyes számlán  Fotó: Archív

Ha a gázszámlán 34 MegaJoul/köbméter közeli érték szerepel, akkor a földgáz minősége átlagosnak mondható. A szolgáltatott földgáz fűtőértéke azonban a szabványban meghatározottak szerint a 34 MJ/m3-től valamennyire eltérhet. A szabványban megfogalmazott fűtőérték-határokon belül, azaz a 27,94-es
alsó és 40,81-es felső értéktartományban kell a szerződéskor megállapítani az átlagos fűtőértéket, amit a gázszolgáltató ad meg, és vállalja, hogy ettől csak öt százalékot tér el a szolgáltatás alatt. Ezt az öt százalékot érdemes figyelni, a gázszolgáltató ugyanis köteles közzétenni a napi átlagot.

A fogyasztókhoz folyamatosan mért és ellenőrzött fűtőértékű gáz jut el.

A gázkromatográf négypercenként mintát vesz a vezetékben áramló földgázból, ebből napi átlagot képeznek, majd ebből havi átlagot számítanak. Ez lesz az az érték, ami a gázszámla kiszámításához használt egyenletben szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!