Gazdaság

2017.02.15. 18:01

Nagy a fejetlenség a salátáknál

Székesfehérvár - Alapvetően nem a saláta a slágertermék ebben az időszakban, de a zöldség helyzetét a spanyolországi hideg idő sem könnyítette meg.

Szanyi-Nagy Judit

Valójában március elején jelenik meg igazán a fejes saláta, viszont a jégsaláta már most is folyamatosan megtalálható az egyes árusoknál a piacon - még, ha nem is a korábban megszokott árakon.

Bors Lászlóné elmondta: a vásárlóknak nem éri meg két fej salátát venniük, ha az drágább, mint a főétel tojásos nokedli Fotó: A szerző

- Biztosan sokan hallottak arról, hogy óriási fagyok voltak Spanyolországban is, aminek köszönhetően most elég húzós áron mennek ezek a termények - mondja Bors Lászlóné tulajdonos, aki elárulta, más salátafajták is népszerűek: - Vannak, akik a kínai kelt használják fel, amely bár alapvetően nem saláta, mégis finom összeállítást lehet belőle készíteni. A nálunk jelenleg épp nem kapható lolo salátát is sokan kedvelik, de leginkább díszítőelemként használják a zöldes-bordó színe és fodros kinézete miatt. A hétvégi ételekhez pedig leginkább a salátamixek fogynak - meséli.

A fogyasztást pedig a mostani árak is nagymértékben befolyásolják. - Ahogy emelkedett az ár, úgy csökkent a salátát vásárlók száma, de az árváltozás érzékenyen érintette a szendvicskészítőket és a gyrososokat is. Sokat segít a mostani helyzeten, hogy Spanyolország mellett Olaszországból is érkeznek termények, köszönhetően, hogy kezd kicsit jobbra fordulni az idő - teszi hozzá a tulajdonos. Magyar salátát viszont egyáltalán nem tudnak árulni, mivel az egyik beszállítójuk szerint olyan drága lett volna a zöldség fűtési költsége, hogy nem tudta volna azt a megfelelő áron adni. Így amellett döntött, hogy hagyja kifagyni a terményt.

A fejes salátát leginkább ecetés lével leöntve fogyasztják, például a tojásos nokedlihez. Ma viszont sajnos csaknem többe kerül a saláta, mint a tojás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!