Gazdaság

2016.09.28. 16:01

Van olyan agrárpályázat is, amelyre háromszoros túljelentkezést regisztráltak

Mezőfalva - Az uniós agrártámogatások felét előlegként fizetik ki - hangzott el többek közt a szerdán tartott fórumon.

B. Kiss László

A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar, ezen belül megyénk fejlődése, az innovatív beruházások megvalósítása a jövőnk záloga. Ennek a gondolatnak a jegyében rendezett szerdán közös fórumot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőfalvai Zrt. a társaság nagysismándi központjában.

Számos érdeklődő részvételével zajlott a mezőfalvai fórum Fotó: B. Kiss László

A fórum moderátora Zászlós Tibor vezérigazgató, a NAK mezőgazdaságért felelős alelnöke volt, aki elöljáróben elmondta: a megyében olyan számottevő súlyt képviselnek a mezőgazdasági, illetve élelmiszeripari vállalkozások, ami megkerülhetetlenné teszi őket. Az agrárbizniszniszből, a termelők kiszolgálásából rengetegen élnek, ám ezek a szolgáltatók az áraik megszabásánál sokszor nincsenek tekintettel a gazdálkodók teherbíró képességére. A fórumon Gyuricza Csaba, a mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke időszerű agrártámogatási kérdesekről beszélt. Elmondta, hogy agrártámogatások címén mintegy 400 milliárd forintot fizetnek ki uniós forrásból. Ehhez további évi 70-80 milliárd forint járul, amit a nemzeti büdzséből folyósítanak. Az uniós támogatásoknak a felét szeptemberben, októberben igyekszenek előlegként kifizetni. A terv az, hogy legalább 7-8 jogcímen fizetnek előleget: így például a tejtermelők és a fiatal gazdák is részesülnek előlegben.

Varga Gábor országgyűlésin képviselő a fórumon elhangzott felszólalásában arról beszélt, hogy a Fejérben megtermelt mezőgazdasági termékeket hagyományosan a megyén kívül dolgozzák fel, a hozzáadott értéket tehát máshol fölözik le. Ezért szükség volna egy Fejér megyei márka, egy mezőföldi brand létrehozására.

Legény Ágnes, a NAK pályázati szakértője a beruházási támogatások aktualitásaitól adott tájékoztatást. Elmondta, hogy 12 pályázatot írtak ki mezőgazdasági termelők számára. Egyet erdőtelepítésre, egyet borászatoknak, a többi az állattartóknak és növénytermesztőknek szól. A pályázatok iránt rendívül nagy érdeklődés mutatkozik. Ennek két oka van: egyrészt nagyon régen jelentek meg ilyen típusú pályázatok. Másrészt a forráskeret szűkösebb, mint amire a gazdák számítottak. Az állattartásra kiírt pályázatra például háromszoros a túljelentkezés. Az élelmiszeriparra kiírt pályázat ugyanakkor több mint fél éve nyitva van, és még nem fogyott el a rendelkezésre álló keret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!