Gazdaság

2015.06.28. 13:49

Nagyüzem van a földeken - Vágják az őszi árpát, tíz nap múlva pedig már a búzát aratják

A megye déli részén 6-6,5 tonnás, másutt valamivel alacsonyabb, de ott is jó közepes, az országos négy tonnás hektáronkénti átlagtermésnél magasabb hozamokkal fizetnek az őszi árpa táblák.

Dávid Erzsébet

Megyeszerte megkezdték a legkorábban érő kalászos gabona aratását. Bár a közbejött eső miatt egy, másfél napos pihenőre kényszerültek a munkát már a hét elején megkezdett gazdaságokban a kombájnok, de a melegedő idő hatására viszonylag gyorsan csökkent a szemek nedvességtartalma, s a hét második felében már mindenütt dolgoztak az aratógépek – tudtuk meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökétől.

Kiss Norbert Ívó tájékoztatása szerint jó ütemben halad az őszi árpa betakarítása, ami a kedvező időjárás mellett főként annak köszönhető, hogy géphiány nem akadályozza a munkát, megfelelő mennyiségű és teljesítményű kombájn áll a gazdálkodók rendelkezésére. Ennek különösen a hét vége felé kezdődő búzaaratásnál veszik majd hasznát, ugyanis mintegy 65 ezer hektáron kell majd betakarítani a megyében a kenyérgabonát. Míg a megye északabbra fekvő területein, a hét végén is dolgoztak a kombájnok, a Székesfehérvár határában gazdálkodó Aranybulla Mezőgazdasági Zrt.-nél a hét végére végeztek az 50 hektárnyi őszi árpa aratásával. Szabó Gábor növénytermesztési ágazatvezető tájékoztatása szerint erős közepes termést takarítottak be a gazdaságban. Nem okozott gondot a nedvességtartalom alakulása sem az Aranybullánál.

Míg a betakarítás kezdetén 18 százalékos volt a szemek víztartalma – ezért az első tonnákat még szárítani kellett – később már 13 százalékos víztartalommal egyenesen a tárolókba került a termés. Az árpa betakarítását követően nem sokáig lesznek munka nélkül a kombájnok, egy hét múlva megkezdik a repce, várhatóan 10 nap múlva pedig a búza aratását.

Biztatóak országosan is az aratás eddigi eredményei – állítja Bedő Zoltán akadémikus, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának kutató professzora.

Mint elmondta, a viszonylag jó, országosan négy tonna fölötti szemtermés annak köszönhető, hogy az őszi árpa a búzánál jobban tűri a szárazságot.

Arról, hogy a kenyérgabona miként reagált az idei időjárásra, a jövő hét vége felé megkezdődő búzaaratást követően kapnak majd pontos képet a szakemberek.

A szakember szerint ott, ahol alacsonyabbnak ígérkezik a termés, feltehetően agrotechnikai – tápanyag ellátási és növényvédelmi – problémák voltak. Az idén nem károsította a búzatáblákat a tavaly komoly gondot okozó sárgarozsda, s a kisebb mértékben fellépett levélrozsda fertőzés is főként azokat a táblákat támadta meg, ahol elmaradt a szükséges növényvédelem.

A megyei búzatáblákat szerencsére elkerülte, de Békés és Csongrád megyében új betegségként – a kismértékben a fuzárium fertőzés jeleit is mutató – kalászkifehéredés jelentkezett.

Azt, hogy ezt a betegséget pontosan mi okozza, még vizsgálják a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!