Gazdaság

2017.02.08. 14:45

Nem akarják az építkezést - Aláírások az építés ellen

Székesfehérvár - Attól tartanak az egyik Radnóti téri ház lakói, hogy a házuktól néhány méterre, a szomszéd is utcában építeni tervezett ház teljesen beárnyékolja őket. Az építtető szerint mindent az előírásoknak megfelelően építenek majd.

Házi Péter

A Radnóti utcában lakó olvasónk több más lakóval együtt együtt attól tart, a szomszédjukban tervezett társasház túl magas lesz és végképp elveszi majd a fényt a panelépület lakóitól. Budahegyi László aláírásokat is gyűjtött a lakóktól, hogy kifejezzék, nem szeretnének új szomszédot. Az építtető lapunknak elmondta, mindenben követik majd a területre érvényes építési előírásokat, a ház nem lesz magasabb, mint amire ezen a környéken lehetőség van.

- Az ablakomtól alig négy méternyire van annak az ingatlannak a kerítése, ahol hamarosan egy 28 lakásos társasház épül, legalábbis a telekre kirakott tábla szerint.

Az azon lévő látványterv alapján három szint és a tetőtérben két további szint kap helyet. Attól tartunk, hogy ez a nagy, a szomszédos házaknál lényegesen magasabb épület végképp beárnyékolja a lakásainkat - kereste meg lapunkat a Radnóti téren lakó Budahegyi László, aki a lépcsőházában lakók túlnyomó részének aláírását gyűjtötte összegyűjtötte a szomszédos ház megépülése elleni tiltakozásul.

(Hozzátette, tudomása szerint minden lakó ellenzi az építkezést, de nem mindenki írta alá a papírt.) A petciót a városi önkormányzathoz is eljuttatta.

Budahegyi László az aláírásokkal, háttérben az a terület, ahová az új lakásokat építenék. Attól tart, végképp sötét lesz a lakása
Fotó: Koppán Viktor

Olvasónk úgy tudja, nincs építési engedély az épületre, s attól fél, a lakásának benapozottsága végképp a nulla felé közelít majd, ha a ház megépül, ugyanis a másik irányban lévő ablakai pedig egy tízemeletesre néznek.

- Régen egy egyszintes óvoda volt ezen a telken a Kégl utcában, de azt a romos állapota miatt lebontották. Ennek a helyére akarnak most egy láthatóan jóval nagyobb, magasabb házat építeni, amit mi, lakónk nagyon nem szeretnénk! - fogalmazott Budahegyi László.

- A területre érvényes építési szabályok és az érvényes jogszabályok szerint építkezünk, a ház nem lesz magasabb, mint amit a helyi rendezési terv enged. Ez alapján az ereszvonal 10,5 méter magasságban lesz. Ez azt jelenti, hogy a három szint összmagassága ennyi lesz, erre jön a tetőtér - mondta érdeklődésünkre Sipos Tamás, a Fehérép Kft. ügyvezető igazgatója, aki kérdésünkre, igaz-e hogy nincs építési engedély az épületre, elmondta, annak beszerzése folyamatban van.

Természetesen amíg az engedély nincs meg, addig az építkezést sem kezdik el. Hangsúlyozta, mindenképpen figyelnek arra, hogy minden előírásnak megfeleljenek, különösen ami az épület méreteit illeti. Az utcában nem csak egyszintes, hanem két-három szintes épületek is vannak, a beruházó szerint ilyen szempontból illik majd az utcaképbe az épület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!