Gazdaság

2016.12.07. 20:58

Nem hittem el! 800 Ft a fűtés egy hónapban? Hogyan lehetséges? (x)

A téli hónapok minden család számára igen nagy megterhelést jelenthetnek, ugyanis a gázárak évről-évre emelkednek, ugyanúgy, ahogy a kitermelt fűtésre alkalmas faanyagok árai is. Vannak, akik külön erre spórolnak egész évben, és vannak, akik kevésbé előtakarékosak, de ebben a majdnem fél évben igencsak össze kell húzniuk a nadrágszíjat.

Itt a vége, fuss el véle, ha klímával fűt egész télen!

A yetiklima.hu forrásai szerint ugyanis egy kisebb társasházi lakás esetén csupán 20KWh fogyasztás jelentkezik egy hónapban úgy, hogy 24 fokos, kellemes hőmérsékletet állítunk be egy inverteres klímaberendezéssel. Ez pedig az átlagos áramdíjak számolása mellett 800 Ft / hó összegre jön ki.

Ön szerint butaság?

A légkondicionáló berendezéseket többnyire csak a nyári időszakban emlegetik, amikor is igen jó szolgálatot tudnak tenni. Ám a zimankó és a mínuszok beköszöntével nemcsak a napsütés hiánya miatt szomorodunk el, hiszen ekkor rá vagyunk kényszerülve a tetemes összegeket elnyelő, korszerűtlen fűtési egységek használatára, és ha véletlenül az árammal való fűtés alternatívájával találkozunk, máris fejvesztve menekülünk. Ám nem biztos, hogy véletlen, amiért egyre többször szembesülünk a ténnyel: igenis érdemes klímával kifűteni a telet, hiszen sokkal költséghatékonyabb és gazdaságosabb, mint társai.

Vajon mi rejlik a háttérben?

Először is a legfontosabb leszögezni: bármilyen fűtési módszer akkor igazán akkor hatékony, és dolgozik a mi kontónkra, ha egyedileg szabályozhatjuk, vagyis, ha úgy szeretnénk, bármikor ki tudjuk kapcsolni. Ez az egyik legjobb megoldás, hiszen így van lehetőségünk a legtöbbet spórolni, ami egyébként működik akár egy kondenzációs kazán, vagy egy egyedi termosztáttal és hőmennyiségmérővel ellátott központi fűtés esetén is természetesen.

Ilyenkor beállítunk egy hőfokot a lakásban, és a fűtés nem folyamatos lesz, ami spórolja a pénzt. Emellett, ha kétszer szellőztetünk egy napon belül, és azt hirtelen végezzük, hogy a meleg bent tudjon maradni, de a felhalmozódott pára eltávozzon, akkor ezek a rendszerek gond nélkül működnek.

Ám amikor a kinti hőmérséklet körülbelül 5-10 fok körül mozog, akkor hiába szabályozzuk a fűtést, sajnos központilag csak langyos-meleg víz kering a radiátorokban, ami szabályozható fűtésre viszont már nem alkalmas. A kazánnal és gázzal fűtött otthonok ehhez képest előnyt élveznek a szolgáltatótól való függetlenség miatt, ám az áruk igencsak borsos. A lényeg pedig: bizonyos keretek között ezeknél a megoldásoknál is sokkal olcsóbb lehet klímával fűteni.

De mégis, hogyan?!

Először is, a klímával való fűtés során a készüléket teljes egészében úgy szabályozzuk, ahogy mi szeretnénk, ami egyrészt azt jelenti, hogy van lehetőségünk mindössze akkor terhelni a pénztárcánkat, amikor szeretnénk, másrészt pedig a felesleges energiapazarlást is megelőzhetjük. A tények pedig önmagukért beszélnek: a klímaberendezések képesek arra, hogy akár 15-20 perc alatt felmelegítsék a helyiséget, ami a komfortérzetünket növeli, valamint lehetővé teszi azt is, hogy egy-egy kiadós szellőztetés után is szinte azonnal visszamelegedjen otthonunk.

A számok sosem hazudnak

A mai, modern berendezések képesek arra is, hogy akár a kinti -15, -20 fokos, csontig hatoló hidegben is kellemes meleget varázsoljanak, ami lehetővé teszi, hogy akár más fűtési módok kiegészítéseként, akár önmagában is megbízhatóan üzemeltessük.

Ha beállítunk egy igen komfortos hőmérsékletet, például 24 fokot állandóra, akkor a készülék önmagától szabályozza a fűtést: ha a kívánt hőfok közelében van a levegő, akkor visszavesz a teljesítményéből, ha pedig eléri azt, akkor már csak a ventilátora üzemel, fűtés nélkül. Ezt követően pedig nincs is más dolga a klímánknak, mint a hőmérsékletet szinten tartani, amit a szivattyú időnkénti bekapcsolásával és leállásával tökéletesen megold. Ez pedig sokkal kevesebb energiaráfordítással jár, mintha minden alkalommal fel kellene fűtenie a helyiséget. Az elektromos fogyasztás esetében a fentiek figyelembevételével egy kisebb társasházi lakás esetén ez 20KWh fogyasztást (800 Ft-ot) jelent pluszban, télen.

800 Ft / hó áron tudunk klímával fűteni!

Ebből jól látható, hogy a legkondi nemcsak a tikkasztó hőségben képes örömet okozni, hanem a fagyos téli időszakban is, amikor a legnagyobb szükségünk van az otthon melegére. Nemcsak kiváló komfortérzetet ad, hanem súlyos tízezreket is megspórolhatunk vele. Természetesen egy egyszeri beruházást igényel a berendezés, de ezt követően az átlagos használat mellett pár év alatt megtérül az ára. Élettartamuk pedig igen hosszú, akár évtizedekig is üzemeltethetjük őket, így a megtérülést követő időszakban már akár egy-egy régóta dédelgetett álom megvalósítására is fordíthatjuk a teljes megspórolt összeget.ű•

Forrás: YetiKlíma.hu – Klímaszerelés és forgalmazás Budapesten

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!