Gazdaság

2017.08.08. 11:39

Nem hozott rózsákat a karfiol a nagy hőségben

Bár a vasárnapi eső és az átmeneti lehűlés kicsit felfrissítette a növényeket, ahhoz, hogy igazán „jól érezzék” magukat, áztató, csendes esőkre és 25, maximum 30 fokos hőmérsékletre lenne szükségük.

Dávid Erzsébet

A szakemberek szerint országosan még mindig 80-100 milliméternyi csapadék hiányzik a talajból.

– A takarmánynövények közül a napraforgó viselte jobban a forróságot, a nagy meleg az érését gyorsította meg – mondta el lapunk érdeklődésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke. Kiss Norbert Ivó a határt járva azt tapasztalta, hogy azokon a területeken, ahol a talaj a korábbi esőkből tudott nedvességet tartalékolni, jó állapotban vészelte át a kukorica a forróságot. Gond azokon a táblákon van, ahol már a múlt heti kánikulát megelőző aszályos időszak is „megkínozta" a növényeket.

Az MTA martonvásári Agrártudományi Kutatóközpontjának szakembere szerint bár két hete még jó kukorica hozamokban bíztak a gazdák, a múlt heti csapadékhiánnyal párosult forróság okozta terméskiesés miatt nagy valószínűséggel be kell érniük jó közepes terméssel. Szabó Gábor, a székesfehérvári Aranybulla Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjének tapasztalata szerint a korai érésű kukoricafajták viselték jobban a hőséget, a később érőknek helyenként már sárgulnak az alsó leveleik, ami egyértelműen jelzi, hogy kevés a talajban a nedvesség, s „sok volt" a növénynek a meleg.

A zöldségek és a gyümölcsök eltérően reagáltak a múlt heti extrém forróságra. A Magyar Zöldség – Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint az ipari paradicsom remekül tűrte a kánikulát, sőt, a meleg még a beltartalmi értékétre is kedvező hatással volt. Hasonlóképpen jól „viselte" a forró napokat a csemegekukorica is, a káposztafélék viszont szenvedtek a hőségtől. Legjobban a karfiol sínylette meg a számára kedvezőtlen időjárást, amire több helyen is úgy reagált, hogy nem hozott rózsákat. A nagy meleg miatt több növény sem fejlődött megfelelően, a paprika ültetvényeken például a más években megszokottnál több a deformált, küllemhibás, s emiatt csökkent piaci értékű példány. Ledó Ferenc tájékoztatása szerint a gyümölcsök közül a szőlő bizonyult a leginkább meleg tűrőnek, az őszibaracknál, almánál és szilvánál előfordul a hőség miatt minőségromlás.

A hőség miatt romlottak a kukorica terméskilátásai. A felvétel tavaly, egy Fejér megyei fajtabemutatón készült
Fotó: Borbély Béla

Az erős napsütés miatt van ahol napégést szenvedtek a gyümölcsök. Gondot okoz a piacon az, hogy összecsúszott az érés, s egyszerre jelennek meg a piacokon a máskor egymás után érő fajták. Ez az adott időszakban esetleg túlkínálatot, később pedig hiányt okozhat. Ugyancsak a forróság rovására írható a nyári almák nem megfelelő színeződése. Ahhoz ugyanis, hogy a gyümölcsök elnyerjék a szép, piros színűket, 16-18 fokos éjszakai hőmérséklet kell, aminél a múlt héten jóval melegebbek voltak az éjszakák. Apróbbak lettek az őszibarackok, de a méretüknél nagyobb probléma az, hogy ebben az időszakban alakulnak ki a csonthéjasoknál a termőrügyek, s ha a folyamat nem megfelelően zajlik, a jövő évi termés láthatja kárát.

Az idei nyár időjárása is bizonyítja, hogy öntözés, korszerű öntözőberendezések nélkül egyre nehezebb lesz jó minőségű és nagy mennyiségű terményt előállítani. Jelenleg országosan a gyümölcsösök 20-25 százaléka, a zöldségültetvényeknek pedig 70 százaléka öntözhető. A nagy meleg az öntözésben is gondot okozott, ugyanis csak hajnalban és a késő esti órákban lehetett pótcsapadékhoz juttatni a növényeket. Fejér megye egyébként szerencsés helyzetben van, mivel bőséges mind a felszín alatti, mind a felszíni vízkészlete. Ami azért jó, mert az idei nyár feltehetően az eddiginél több termelőt győz majd meg az öntözés fontosságáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!