Gazdaság

2015.07.13. 12:08

Nőnek a négyzetméterárak - A tapasztalat szerint a panel és a tégla lakások is egyre drágábbak

Fejér megye - Ismét nagy keletje van a befektetési lakásvásárlásnak. A lakás-árak emelkedése megkezdődött, amely a szakértő szerint akár évekig is eltarthat. A négyzetméterárak panel és családi házak esetében igen nagy eltérést mutatnak a megyében is

Reneszánszát éli a befektetési célú lakásvásárlás - szögezi le Paraidi Mihály Barna fehérvári ingatlanszakértő, aki ebben a pillanatban azt tapasztalja a piacon, hogy leginkább a lakásárak emelkedtek.

- De nem maradt érintetlenül a többi piaci szegmens sem, bár ott még igen szerény mértékben tapasztalunk áremelkedést - teszi hozzá, ahogy azt is: ami a lakásokat illeti, a kockázatokkal is kalkuláló 6 és 9 százalék közötti várható hozamszintek a jelenlegi befektetési piacon nagyon vonzóak, ezért is láthatunk nagyon komoly befektetői érdeklődést.

Paraidi Mihály Barna: számos tényező befolyásolja most az ingatlanok árát a megyében

- Ez a trend az idei évben nagy valószínűséggel kitart, a befektetői boom lecsengésével pedig a korábban elhalasztott vásárlások megvalósulása fogja húzni a piacot, így az áremelkedés akár több évre biztosítottnak tűnik - vázolja a lehetőségeket a szakember. - Bár a mélypont már mögöttünk van - teszi hozzá , a fentiek miatt még mindig érdemes befektetési célból lakásokat vásárolni. - Az elérhető hozamszintek a történelmi mélységbe, azaz 1,5 százalékra csökkent alapkamat fényében is nagyon vonzóak vélekedik a június 22-i alapkamat csökkentésről hozott döntés következményeiről az ingatlanszakértő.

Több mint 170 ezer forint ma egy panellakás négyzetméterára, ám a szakértők szerint ez az elkövetkezendő időben emelkedhet. Fotó: a szerző

A tapasztalat szerint a CSOK, azaz a Családi Otthonteremtési Kedvezmény életbe lépésével már most új vásárlói réteg jelent meg a piacon: leginkább azok a fiatalok, akik eddig kivártak, hogy ezt az állami támogatást igénybe vehessék az ingatlan vásárlásnál.

Az áremelkedés az átlag négyzetméter árakat sem hagyta érintetlenül a megyében: a panellakások esetében Székesfehérváron az elmúlt időszakban 171 ezer forintot fizettek a vásárlók egy négyzetméterért, a tégla lakások esetében ez 223 ezer forint, a családi-, és ikerházaknál pedig már 231 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!