Gazdaság

2014.09.04. 14:40

A megkérdezettek 69 százaléka inkább bankkártyával fizet

A bankkártyával rendelkező személyek több mint kétharmada a kártyás fizetést részesíti előnyben a készpénzhasználattal szemben.

B. Kiss László

Ez derült ki az egyik hazai pénzintézet bankkártya használati szokásokat vizsgáló kutatásából. A válaszadók a kényelem és a gyorsaság mellett a bankkártyás fizetés fő előnyei között említették, hogy ennek köszönhetően nem kell készpénzt tartani maguknál: a kártya biztonságot ad, hiszen így nem kell attól tartaniuk, hogy nincs náluk elég pénz.

A bankkártyával rendelkező hazai lakosság közel fele, 46 százaléka több folyószámlával is rendelkezik, és 50 százalékának több bankkártyája is van a friss, országos, reprezentatív kutatás szerint. A több kártya oka jellemzően az, hogy a megkérdezetteknek a betéti mellett hitelkártyája is van, de sokan vannak, akik több számlával is rendelkeznek, amelyekhez bankkártya is tartozik.

A válaszadók ötöde azért rendelkezik több kártyával, mert mindegyiket más célra használja, 25 százalékuk pedig a kártyákhoz kapcsolódó kedvezményeket használja ki. Mindössze 12 százalék válaszolta azt, hogy van olyan kártyája, amelyet nem használ. A megkérdezettek 76 százaléka úgy gondolja, hogy körültekintően járt el, amikor a számára legmegfelelőbb bankkártyát kiválasztotta, és mindössze a válaszadók negyede nincs tisztában a bankkártyák közötti különbségekkel.

A hitelkártyát elsősorban vásárlásra használják, mindössze a válaszadók 11 százaléka nyilatkozott úgy, hogy készpénzt is vesz fel ezzel a plasztiklapocskával. .

A bankkártyát használók túlnyomó többsége tájékozott az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét illetően. A megkérdezettek 86 százaléka már nyilatkozott is, több mint 80 százalékuk a január 20-i határidőt megelőzően. Közel 60 százalék úgy válaszolt, hogy a lehetőség igénybevételéhez szükséges nyilatkozatot internetbankon keresztül adta le, míg a bankfiókban nyilatkozók aránya alig haladta meg a 40 százalékot. A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók közel 70 százaléka egyszer vagy kétszer vett fel készpénzt ATM-ből az elmúlt hónap során, ugyanakkor több mint 10 százalék egyszer sem használta a készpénzkiadó automatát.

A CIB kutatása szerint a megkérdezettek 69 százaléka a kártyás fizetést preferálja a készpénzhasználattal szemben. Mindössze 24 százalék válaszolta azt, hogy inkább készpénzt használ, 7 százalék pedig egyaránt fizet ezzel is, azzal is. Bankkártyával elsősorban hipermarketben, szupermarketben, drogériában, gyógyszertárban, ruházati üzletben és benzinkúton fizetünk, de könyv vagy műszaki cikk vásárlásakor is a plasztikot veszik elő a legtöbben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!