Gazdaság

2015.05.26. 14:16

Naponta 3 centit nő, és keményebb a fenyőnél

Baracska - A növekvő környezetszennyezés ellen igyekeznek tenni a településen egy világviszonylatban is újdonságnak számító megoldással. Az úgynevezett oxyfa projekt egyik első magyarországi - Fejér megyében úttörő - megvalósítása kezdődött el a minap.

Lovász Lilla

Mi az a klímanövény? Egy olyan mesterségesen létrehozott fafajta, ami képes arra, hogy egy hagyományos fásszárú által felhasználni képes szén-dioxid mennyiségénél jóval többet alakítson át oxigénné, hozzájárulva ezzel a régóta óriási problémát jelentő levegőszennyezés csökkentéséhez. Nem véletlenül nevezték el a tudósok oxyfának a császárfa (Paulownia) e klónozott változatát. A hibrid az eredeti, alapjában véve is előnyös tulajdonságokkal bíró növénynek kizárólag a pozitív tulajdonságait tartotta meg. A fa amellett, hogy remek légtisztító, naponta 3 centit nő, hat év alatt eléri a 18 méteres magasságot, keményebb, mint a fenyő, így jól használhatja az asztalosipar, a bútoripar, és jó tűzifa is.

Papp Judit egy oxyfa csemetével: a császárfa klónozott változata igen sokoldalúan hasznosítható
Fotó: Lovász Lilla

További kedvező tulajdonsága, hogy szúnyog és rovarriasztó, gyökere kilenc méter mélységből szívja fel a tápanyagot. Nem invazív, azaz a környezetében élő őshonos növényeket nem veszélyezteti, nem tud túlszaporodni, mégpedig azért, mert az ivarsejtek megtermékenyítése csak laboratóriumi körülmények között mehet végbe. A fát egy katalán (Barcelona melletti) egyetemen fejlesztették ki, ők 1986 óta kísérleteznek tulajdonságainak tökéletesítésével. Nemrégiben pedig egy magyar cég megvásárolta a jogot ahhoz, hogy tíz országban kizárólagosan értékesítse a fát, miközben különböző környezetvédelmi projektekben vesznek részt. Igyekeznek a társadalmi felelősségvállalást összhangba hozni a céljaikkal - tudtuk meg Papp Judittól, a cég munkatárástól.

Fejér megyében Baracskát választották ki egy oxyfa- energiaültetvény létrehozására.

A víztisztító telep mellett egy szántón telepítették a csemetefákat helyi közmunkások közreműködésével.

Mivel a fák nagyon gyorsan növekednek, sok vizet vesznek fel, a baracskai terület ezért ideális: a megtisztított víz azonnal oda kerülhet, ahol arra szükség van. A telepítést úgynevezett ökológiai lábnyommérés előzte meg. Az ipari létesítmények, de akár a magánemberek is szennyezik tevékenységükkel a környezetet.

Ez az ökológiai lábnyom mérhető, értékei számszerűsíthetőek, mértékegysége a tonna.

Az adatok szerint Baracska például 20 tonna széndioxiddal szennyez, ezt lehet ellentételezni úgynevezett önkéntes karbon kreditekkel. Baracska önkormányzata úgy döntött, ők lesznek az első karbon semleges település, ennek érdekében száz darab oxyfa csemetét ültettek el. Amellett, hogy tisztább levegőt lélegezhet be majd a település lakossága, a később kitermelt fát a tervek szerint a rászorulók között osztják majd szét.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!