Gazdaság

2014.09.10. 15:30

Innováció és kutatás-fejlesztés

Székesfehérvár - Az innovációról és a kutatás-fejlesztésről tartottak workshopot szerdán a megyeházán.

Tribolt Lajos

A 2014-20 közötti uniós tervezési ciklusban több mint 700 milliárd támogatást kaphat hazánk innovációs és kutatás-fejlesztési célokra. A támogatás feltétele többek között az, hogy az egyes területi egységek gazdaságilag szakosodjanak, specializálódjanak, hogy a párhuzamosságok elkerülhetők legyenek. Ennek eszköze az úgynevezett intelligens szakosodási stratégia, angol megnevezésének rövidítése után az S3-as stratégia kidolgozása.

A program kidolgozása már korábban elkezdődött, most a folyamat zárásának ideje jött el - mondta megnyitójában Simon László kormánymegbízott, a megyei kormányhivatal vezetője. A hivatal által szervezett workshophoz hasonlóra minden megyében sor kerül. Munkacsoportokban fogalmazzák meg a jövőkép alternatívákat, amiket a Nemzeti Innovációs Hivatal összegez, majd megyékre lebontva októberben visszaküld még egy egyeztetésre és várhatóan november 12-én kerül a kormány elé a végleges változat. Elhangzott, hogy a stratégiához bárki adhat ötletet, a s3magyarország.hu honlapon megtalálható kérdőív kitöltésével. Simon László idézte az s3 kormánybiztosát, a volt akadémiai elnököt, Pálinkás Józsefet: Az előttünk álló hét év sorsdöntő lesz a magyar tudomány, kutatás és innováció szempontjából. Az uniós és a hazai források koordinált, célzott és hatékony felhasználása teszi lehetővé, hogy hazánk a kutatás-fejlesztés és az innováció központjába és ne a perifériájára kerüljön. Gondos tervezésre és fegyelmezett kivitelezésre van tehát szükség. Ehhez ajánlunk, és ehhez kérünk partnerséget mindenkitől - tette hozzá.

A workshopon a résztvevők csoportokban vitatták meg a fejlődési irányokat, azokat a célokat meghatározva, amelyek a megye számára fontosak lehetnek a következő hét esztendőben.




Címkék#innováció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!