Gazdaság

2014.05.30. 11:26

Osztrák munkavállaló kaphat lakásvásárlási hitelt?

Az ország nyugati felében egyre többen vállaltak munkát Ausztriában az elmúlt néhány évben.

Az ő keresetük meghaladja a hazai átlagbéreket, kérdés azonban, hogy osztrák jövedelmüket elfogadják-e a hazai bankok hitelfelvétel esetén? Igényelhető lakásvásárlási hitel 1000 eurót meghaladó havi keresettel, ha fizetését osztrák pénzintézetnél vezetett számlára kapja?

„Rengeteg osztrák munkavállaló kéri segítségünket lakásvásárlás esetén. Aki az osztrák határtól messzebb dolgozik, az nem ér rá végigjárni az összes hitelintézetet azért, hogy megtalálja a legkedvezőbb hitelkonstrukciót „– fejtette ki Fitos Szilárd, a C&I Hitelnet Kft ügyvezetője.

Van olyan pénzintézet, ahol nem hitelképes az az ügyfél, akinek nem a hazai bankok valamelyikéhez érkezik a jövedelme. Ha ilyennel találkozik egy lakásvásárló, akkor hajlamos azt hinni, hogy osztrák keresetét egyik magyarországi bank sem fogadja el hiteligénylésnél.

„Mint ahogy magyar jövedelemszerző tevékenység esetén, osztrák munkavégzés esetén is munkáltatói igazolást kell benyújtani. A bankok többségénél a német nyelvű formanyomtatvány is megtalálható.  Ha a munkavállaló bérét bankszámlára utalják, akkor általában az utolsó 3-6 havi kivonatot is mellékelni kell a hitelkérelemhez. Nem zárja ki lakáshitel felvételének lehetőségét a kézbe kapott osztrák fizetés sem. Ez esetben a bruttó jövedelmet és adótartalmat tartalmazó adóhatósági jövedelemigazolásra is szükség van, melyet az adózás helye szerinti adóhatóság állít ki.”

Ugyan a vonatkozó jogszabályok deviza alapon történő hitelfelvételt is megengednek azoknak, akik euróban szerzik jövedelmüket, ennek ellenére a magyarországi pénzintézetek nem nyújtanak euró alapú lakáshiteleket. A jelenleg elérhető forint alapú lakáshitelek – a jegybanki alapkamat alacsony mértékének köszönhetően – egy 5 éves kamatperiódust tekintve is kedvezőbbek, mint néhány évvel ezelőtt az euró alapon kínált konstrukciók. Ha Ön is kíváncsi a legkedvezőbb lakáshitelekre, akkor a  Hitelnet.hu hitelkalkulátora által tájékozódhat az aktuális törlesztő részletekről.

A lakásvásárlók által elérhető maximális kölcsönösszeget az igazolt munkabéren kívül a vásárolandó lakás forgalmi értéke határozza meg. Lakáshitel igénylésnél az osztrák kereset egy nagyobb összegű lakáskölcsön felvételéhez is elég lehet, ám ekkor is szükséges a vonatkozó kormányrendelet értelmében minimum 20% önerő vagy amennyiben ez nem áll rendelkezésre, plusz ingatlanfedezet bevonása.

„Ingatlanfedezet nélküli személyi hitelt pénzügyi partnereink egyike sem kínál akkor, ha a munkabér nem valamely hazai pénzintézetnél vezetett számlára érkezik.  Így személyi kölcsön kérelemmel közvetlenül ahhoz az osztrák bankhoz érdemes fordulni, ahova a munkabér érkezik” – fejtette ki Fitos Szilárd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!