Gazdaság

2015.05.03. 18:48

Pannon Gazdasági Kollégium - Partnerséget indít a gazdaságfejlesztésért a Pannon Lapok Társasága

Útjára indult a Pannon Gazdasági Kollégium, a Pannon Lapok Társasága által létrehozott új fórum.

Klecska Ernő

– A Fejér Megyei Hírlap kezdeményezésére életre hívott kezdeményezés abból indul ki, hogy a hagyományos médiakép, amely szerint a média tájékoztat, üzeneteket, információkat közvetít, felvilágosít és megértet, szolgáltatási funkciót is ellát, amelynek keretében a médium hirdetéseket, hirdetményeket is közöl, mára korszerűtlenné vált – fogalmazott Elekes András. A Fejér Megyei Hírlap főszerkesztő-lapigazgatója szerint az új médiumok sem jelentenek megnyugtató megoldást, ezért új szemléletre van szükség.

Az önkormányzati és a gazdasági szféra partnerségre van ítélve - fogalmazott Cser-Palkovics András, Fehérvár polgármestere

– Az ú paradigma központi axiómája a partnerség – mutatott rá, s ebben Kinde Kálmán, a PLT ügyvezetője is megerősítette. A gazdasággal kapcsolatban, a partnerség jegyében megfogalmazott stratégiánk fő elemei: a K+F és innovációs tevékenység, a digitális fejlesztések, a tartalommarketing szerepének növekedése, a videó üzletág, a rendezvényszervezés, a partneri hálózat szélesítése, a portfólió folyamatos bővítése és a lokális prioritása – mutatott rá a pénteki programindítón Elekes András.

Célunk megfelelni a XXI. századi kihívásnak, azaz nem felületet kínálunk, hanem megoldást! Célunk brandet építeni, és ezt kínálni partnereinknek is, a márka felépítésében való közreműködést, a CSR-ben rejlő lehetőségek kiaknázásával is – mutatta be a Pannon Gazdasági Kollégiumot, mint a Pannon Lapok Társasága által létrehozott új, „tanácskozó testületként” elképzelt fórumot.

Konferenciákat, előadásokat szervezünk, ahol a szakértők a gyakorlat oldaláról történő megközelítéssel osztják meg információikat mutatott rá Elekes András főszerkesztő-lapigazgató

A kezdeményezés egyik fontos eleme a fórum mellett az a kkv-projekt, amelynek keretében arra törekszünk, hogy széles szakértői hátteret biztosítsunk a pályázatokkal kapcsolatos tudnivalók megértéséhez, információs anyagainkkal felhívjuk a figyelmet az aktuális pályázatokra – hangzott el.

Rögtön az első rendezvényen naprakész, fontos információkat kaphattak a résztvevők. Elsőként Tatai Laura, a Miniszterelnökség program- és projektfelügyeleti főosztályának főosztályvezető-helyettese a 2014-20 közötti európai uniós fejlesztési időszakról tartott előadást. A szakértő rámutatott: az uniós Partnerségi Megállapodás értelmében a magyar fejlesztési irányok részleteit tíz operatív program rögzíti.

Ebben a programozási ciklusban, azaz 2014-2020 között 34 milliárd euró uniós forrás áll Magyarország rendelkezésékre. A gazdasági és innovációs operatív programban (Ginop) alapvetően az üzleti infrastruktúra fejlesztésére pályázhatnak a vállalkozások, de már nem az új beruházásokat, hanem a bővülést, azaz az infrastruktúra-bővítést, az eszközbeszerzést és a telephelyfejlesztést támogatná a kormány – húzta alá a főosztályvezető-helyettes.

A tervezés újdonsága, hogy a többéves nemzeti keretet éves fejlesztési keretekre bontják le operatív programonként, így előre lehet majd látni, hogy mire lesz pénz.

A rendszer módosítása érinti a támogatási szerződéseket is: Nem lesz szükség a szerződések módosítására abban az esetben, ha a projekt műszaki tartalmának változása nem érinti az output indikátorokat. A rendszer díjazni fogja a közterheket rendesen viselő cégeket: ha az adott társaságnak legalább két lezárt üzleti éve van, adózási teljesítménye pozitív és összege eléri a biztosíték összegét, akkor nem kell majd további biztosítékot leraknia. A fenntartási időszakban jelentős mértékben csökkenhet a kedvezményezett biztosítéknyújtási kötelezettsége, amennyiben határidőn belül, az output indikátoroknak megfelelően sikerül a projektet végrehajtani. Bevezetnék az e-dokumentumok hitelesítését és az sms-értesítést, valamint a teljes pályázati folyamatot elektronikussá tennék.

– Lehetőség nyílik majd a költségek átalányalapú elszámolására, valamint valamennyi kedvezményezett számára bevezetnék a halasztott önerőt és meggyorsítanák a támogatások kifizetését is – foglalta össze a fontosabb változásokat főosztályvezető-helyettes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!