Gazdaság

2015.02.19. 15:55

Négyezer új munkahely létesült a KDOP révén

Székesfehérvár - Nem egyszerű feladat a pályázati pénzek kiközvetítése sem, a KDRFŰ mégis jól vizsgázott.

B. Kiss László

A tavalyi évre vonatkozóan 28,9 milliárd forint uniós támogatás kifizetést vállalta a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség (KDRFÜ) , s a tervet 108 százalékosan teljesítették – mondta el Vargha Tamás, a fehérvári székhelyű KDRFÜ Közhasznú Nonprofit Kft-nél tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. Székesfehérvár országgyűlési képviselője felidézett néhányat azon beruhátásdok közül, amelyek egyszerre szolgálják a fehérváriak mindennapi életét és az ide látogató vendéget kényelmet, és amelyekre a regionális operatív program (KDOP) keretében nyerték a pénzt. Így megemlítette a Mártírok utca felújítását, Szárazrét még zajló szociális városrehabilitációját, a Fő utca, illetve a Hiemer ház utolsó traktusának rekonstrukcióját, a Koronás történelmi játszópark megépítését, a Várkörúton most elkezdett munkálatokat. Szóba hozta továbbá a Csónakázó tó partján felépült hotelt, valamint az Alba Volán a közösségi közlekedést szolgáló fejlesztését, illetve azt, hogy számos telephely, üzemcsarnok épült eme pályázati forrás támogatásával.

Molnár Tamás, a KDRFÜ ügyvezető igazgatója a számok, adatok segítségével érzékeltette, hogy milyen sikeresen hajtotta végre az ügynökség az elmúlt évben is a rá bízott feladatot, a Közép-dunántúli Operatív Program (KDOP) szabályszerű végrehajtását, az európai uniós pályázati források hatékony közvetítését, mely a pályázati felhívások megjelentetését, a szerződéskötéseket, a kifizetéseket és a a projektek megvalósításának nyomon követését is magában foglalja. Az KDOP révén összesen 185 milliárd forintnyi forrás állt a három megye (Fejér, Komárom és Veszprém) pályázói rendelkezésére. Ennek az összegnek nem egészen a negyven százaléka jutott a kis- és középvállalkozásoknak. A pályázati támogatással megvalósult beruházások által már eddig is négy ezer új munkahely jött létre a régióban, ez a szám, a még folyamatban levő projektek befejezését követően további ötszázzal bővül– húzta alá Molnár Tamás, aki emlékeztetett arra, hogy az elkövetkező években a pályázati pénzeknek már a hatvan százalékát fordítják majd vállalkozásfejlesztésre.

A KDOP révén összezsen 930 projekt nyert pályázati pénzt, amelyet 889 esetben már ki is fizettek. Ami a támogatások megoszlását illeti: a legnagyobb hányadot Veszprém megye mondhatja a magáénak, a legkevesebb pénz pedig Komárom megyébe jutott. Míg 2011-ban 11,2 milliárd forint forrást közvetített ki az ügynökség, addig tavaly már 31,4 milliárdot, mégpedig úgy, hogy közben csökkent a munkatársainak a létszáma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!