Gazdaság

2014.07.27. 09:27

Polgárdi: kétkukás rendszer öt megyei településen

Polgárdi - Eddig a feldolgozói kapacitás növelése kapott nagyobb hangsúlyt, és elsikkadt a kommunális hulladék alapvető különválasztása, a lakosságot semmi sem ösztönözte arra, hogy szelektáljon. Most itt a lehetőség, a példa!

V. Varga József

Megtudtuk: újratervezik a Közép-Duna Vidéke hulladék-gazdálkodási projektet.

A hulladékkezelés tevékenységeit környezeti hatásuk szerint rangsoroljuk: első a megelőzés, a csökkentés, második az újra használat, harmadik az újrahasznosítás és negyedik az égetés, lerakás. Fő cél a környezetterhelés minimalizálása.

Ferencz Kornél, a Vertikál Zrt. igazgatóságának elnöke (Fotó: V. Varga József)

- A szelektív gyűjtés nem vesztett csatát, folytatódik - vágott a dolgok közepébe beszélgetésünk elején Ferencz Kornél, a Vertikál Közszolgáltató Nonprofit Zrt. igazgatóságának elnöke. - A kétkukás rendszer a kommunális gyűjtést alakítja át.

A közszolgáltató társaság augusztus elsejével első körben hét településen vezeti be az úgynevezett kétkukás rendszert: Fejér megyében Iváncsán, Perkátán, Polgárdiban, Pusztaszabolcson és Szabadbattyánban, Pest megyében Alsónémediben és Taksonyban.

A kormányzati szándék szerint az országban 2015. január elsejétől térnek át a kétkukás rendszerre, a polgárdi cég ezt megelőzve úttörő szerepet vállalt kialakításában.

Sárga fedelű edényzetek csatarendben a szolgáltató telepén (Fotó: Vertikál Zrt.)

Amint az igazgatóság elnöke a Fejér Megyei Hírlapnak kifejtette: társaságuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás fejlesztését tűzte zászlajára, hogy a háztartásokban képződött hulladék minél magasabb arányban hasznosításra kerüljön, csökkentve ezzel a lerakóba kerülő hulladékmennyiséget. Fejlesztési elképzelésük összhangban van a vonatkozó jogszabályokkal.

A hulladékgyűjtő edényzetekben az eddig megszokott módon kevert - biológiailag bomló és csomagolási - települési hulladékot gyűjtöttek. Most ez kettéválik, nedves és száraz, ha úgy tetszik szerves és szervetlen hulladékra.

Az új, sárga fedelű, ingyenesen kiosztott edénybe kizárólag tiszta, szelektív csomagolási hulladék kerülhet: műanyag, papír, italos karton-, illetve fémdoboz, porcelán. A jelenleg is használt edényben a biológiailag lebomló hulladék gyűjthető: fűnyesedék, lomb, kerti gyom, konyhai maradék és egészségügyi hulladék. A fehér és színes üveget ezentúl is a hulladékgyűjtő szigeteken lehet elhelyezni.

Szabadbattyánban 1400 háztartásba kerültek, kerülnek ki a sárga fedelű kukák - Mátrai Csaba polgármestertől Pintér Tiborné Zsuzsa veszi át az edényzetet (Fotó: V. Varga József)

Ki fizeti a révészt? - merül fel az emberben óhatatlanul. A sárga fedelű edényzeteket a közszolgáltató az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökségnél elnyert pályázat révén tudja ingyenesen biztosítani. Az ingatlanhasználóknak mindez nem jelent további terhet, a fejlesztés mellett a szolgáltatás és a díjfizetés változatlan formában történik. A biológiailag lebomló hulladékot hetente, a csomagolási hulladékot kéthetente szállítják el, a települési menetrendről a lakosság a szórólapokról és a társaság honlapjáról tájékozódhat.

- Úgy ítélem meg, hogy a kétkukás rendszer elemi érdek, óriási lépés a hulladékgazdálkodásban - hangsúlyozta Ferencz Kornél. - A kommunális hulladékot már első körben, keletkezési helyén megszűri a lakosság.

Belátható időn belül a társaság teljes szolgáltatási területén bevezetjük a kétkukás rendszert, a Közép-Duna Vidéke hulladékgazdálkodási projekt újratervezésénél már ezt is figyelembe vesszük - tette hozzá végül az igazgatóság elnöke.

 

Csomagolási hulladék

Műanyag: például PET-palack, tejfölös, joghurtos doboz, műanyag zacskó, raschel-zsák, reklám táska, PP, HDPE jelzésű flakonok, egyéb kemény műanyagok (laposra taposva).

Papír: például újságpapír, szórólap, irodai papírhulladék, tiszta csomagolópapír.

Tetra-Pak italos kartondobozok (laposra taposva).

Alumíniumos italos doboz, alufólia, fém konzerves doboz.

Porcelán: például törött tányér.

A szolgáltató kéri, hogy az egyes hulladékfajtákat ne csomagoljuk külön egyik edényzetben sem. A csomagolási hulladékot géppel tovább válogatják, a biológiailag lebomló hulladék a komposztálóba kerül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!