Pusztítja a magyar csirkét a madárinfluenza

2017. január 09., 09:48 forrás: vg.hu
komment
Már több mint hatmilliárdos kárt okozott a madárinfluenza - írja a vg.hu.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az állatok kötelező levágása miatti kártalanításon kívül a baromfitermelők, a tenyésztők és várhatóan az exportáló feldolgozók is számíthatnak különböző mértékű kompenzációra a magyar kormánytól a madárinfluenza okozta veszteségek enyhítésére – közölte a Világgazdaság megkeresésére Bárány László.

A baromfitartással és feldolgozással foglalkozó Master Good cégcsoport elnöke kiemelkedően fontosnak nevezte, hogy azok az üzemek is kapjanak támogatást, amelyek a kialakult helyzet miatt akár 3-5 hónapig a szokásos vágómennyiség 20-40 százalékát tudják csupán feldolgozni – vagy akkár még ennél is kevesebbet. Ezeknek a vállalkozásoknak – tette hozzá – lehetőség szerint olyan bérkompenzációt kellene nyújtani, amely biztosítaná a munkaerő megtartását, és nem utolsósorban nem lehetetlenítené el az adott vállalkozás likviditását, jövőjét.

Jelenleg teljes körű kártalanítást azok a termelők, tenyésztők kaphatnak, akiknek állományát vagy a vírusfertőzés következtében, vagy a járványtani megelőző intézkedések keretében vágták le. Részleges kompenzációra azok a vállalkozások számíthatnak, amelyek a járványügyi megelőző intézkedések következtében nem tudtak baromfiállományokat fogadni és nevelni, vagy meg kellett semmisíteniük a keltetőtojást, illetve naposbaromfit. Ebben az esetben a kompenzáció mértéke a káralap valódi összege, de nem tartalmazhat elvárt jövedelmet vagy egyéb kiegészítő jövedelmet – mutatott rá Bárány László. Hasonló vis maior helyzet alakult ki azoknál az exportra is szállító baromfifeldolgozó vállalkozásoknál, amelyek úton lévő termékeit az importáló országok a járványügyi zárlat feloldásáig – általában az utolsó bejelentést követő 90 nap – nem engedték beszállítani. Ilyen ország többek között Japán, Dél-Korea, Tajvan, a Dél-afrikai Köztársaság és Izrael. A tényleges exportmeghiúsulás, azaz az úton lévő szállítmányok visszafordítása szintén olyan vis maior helyzet, amelyre az érintett vállalkozások joggal jelenthetnek be részleges kompenzációs igényt. Ez utóbbi kategóriában a magyar baromfitermékeket exportáló vállalkozások igénye 500-600 millió forint körül alakulhat.  Azok a vállalkozások is számíthatnak a telep működtetésével és fenntartásával kapcsolatos részleges kompenzációra, amelyek a kényszerintézkedések miatt kénytelenek üresen tartani ketreceiket – hansgúlyozta a szakértő.

A mostani madárinfluenza-megbetegedés, különösen az Alföld középső két-három megyéjében, felért egy szőnyegbombázással – közölte Bárány László. Ebből szerinte az is következik, hogy kormányzati és európai uniós segítség nélkül az ágazat nem lesz képes kigazdálkodni a körülbelül 6,5 milliárd forintos közvetlen és közvetett károkat.

2017. január 09., 09:48 forrás: vg.hu

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...