Gazdaság

2016.05.12. 16:25

Receptek sikeres vállalkozóktól

Székesfehérvár - Két helyi vállalkozás sikertörténetével ismertették meg maguk a főszereplők, a cégvezetők az egyetemistákból álló hallgatóságot.

B. Kiss László

Gotthárd Imre, a Giga 2003 Kft. ügyvezetője és egyik tulajdonosa. valamint Damniczki Balázs. a Damniczki Cukrászda ügyvezetője, tulajdonosa volt a vendége a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége, a Fivosz által szervezett rendezvénynek, melyet az Óbudai Egyetem fehérvári kara Geoinformatikai Intézetének hallgatói részvételével tartottak.

Az Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetében számos fiatal volt kíváncsi arra , hogy mi a sikeres vállalkozás titka

Gotthárd Imre és testvére, András egyetlen CNC esztergával vágott bele a vállalkozásba. A 11 méteres gép nem fért be máshogy a kilencszer hét méteres helyiségbe csak úgy, hogy keresztben állították föl. A sok, áldozatos munkával fellendített vállalkozás életében 2012. volt a vízválasztó - derült ki Gotthárd Imre szavaiból. Ekkortól ugyanis már nem akartak mindenben maguk dönteni a testvérével, hanem a korábbinál nagyobb hatáskörrel - és felelősséggel - ruházták fel a középvezetőket, akiknek a dicsőségből is több jut. A ma már 110 főt foglalkoztató, 39 CNC esztergával rendelkező, egymilliárdos árbevételt realizáló, autóipari beszállító cégnél nagy fontosságot tulajdonítanak az információáramlásnak. Rendszeresen tartanak a dolgozóknak például rövid gyűléseket, s az alkalmazottakat előszerettel viszik olyan szakmai kirándulásokra, ahol a máshol alkalmazott jó gyakorlatokat próbálják ellesni. Gotthárd Imre elmondta azt is, hogy maguk is szívesen fogadnak látogatókat, akiknek mindig őszintén kíváncsiak a véleményére. A vendég ugyanis előbb észreveszi, jobban kiszúrja a hibákat. Nagyon fontos, hogy az, aki vállalkozásba kezd, világosan megfogalmazza a célját, és ez a cél mindig ott lebegjen a szeme előtt. Vállalkozóként törekedni kell arra, hogy a cég kitűnjön: soha nem szabad megülni a babérokon, mert aki megáll, az lemarad - tanácsolja a Giga kft. ügyvezetője, akinek előadásából az is kitűnt: a siker mögött hatalmas ambíció és rengeteg munka áll. S mi az, amit mai fejjel, a tapasztalatok birtokában már másként csinálna Gotthárd Imre? Bátrabb - még bátrabb - lenne, és gyakrabban kérné mások segítségét...

Damniczky Balázs 1992-ben végzett cukrászként. A család tulajdonában levő üres telken kezdték el felépíteni a cukrászműhelyt, melyet mindig szükség szerint bővítenek. A süteményt, amit ő az emeleten készített, az édesanyja árulta a földszinten - mesélte az indulásról fagylaltjával, tortájával mára országos hírt szerzett cukrász, aki egy kérdésre válaszolva úgy vélekedett: előbb kellett volna elkezdeni beneveznie azokba az országos versenyekbe, melyek a hírt - és az üzleti sikert - meghozták aztán a számára. De 25 évesen még kevésbé volt ambiciózus: fiatalként ő is azt hitte, hogy ráér, hiszen sohasem öregszik meg - vallotta meg a fehérvári egyetemi hallgatók előtt Damniczky Balázs.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!