Gazdaság

2014.12.11. 13:35

Fehérvárcsurgón kapitális gím-, Válon dámszarvast lőttek

Több rekorder trófeával rendelkező vadat ejtettek el már eddig is az ősszel megkezdődött vadászati szezonban a Vadex Mezőföldi Zrt. területein.

B. Kiss László

Az idén lehullott rendkívüli mennyiségű csapadéknak köszönhetően a dús erdei és mezőgazdasági vegetáció folyamatos takarást, nyugalmat, bőséges és változatos táplálkozási lehetőséget biztosított a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdaság Zrt. területén a vadak számára. Ennek eredménye már az őzbakok esetében is megmutatkozott:a vártnál nagyobb súlyú trófeákat raktak fel - tudtuk meg Haas Béla vadászati igazgatótól, aki a rekord nagyságú trófeával rendelkező gím-, illetve dámszarvas elejtéséről beszámolt lapunknak.

Az egyik esős napot követően a szarvasok fehérvárcsurgói bőgőhelye melletti magaslesen, szemerkélő esőben várta a külföldi vendégvadász a vadat. Nem hiába, mert egyszercsak megjelent hatalmas agancsával a fején a bika. A vendéget kísérő hivatásos vadász 12 kilogramm fölé becsülte a a trófea várható súlyát. A vendég egyetlen jól irányzott lövéssel terítékre hozta az erdők királyát. A kifőzést és a száradást követően a trófea 13,92 kilót nyomott a mérlegen.

A Válon elejtett dámszarvas. Trófeája 5,5 kilogrammot nyom (Fotó: Vadex Zrt.)

A Vadex hivatásos vadászai már korábbról is ismerték a gímbikát, amely közel kilóval gyarapította agancsát az előző évhez képest. A 12 évesre becsült vad trófeája a bírálaton 235,27 C.I.C pontot kapott. (Ez egy olyan mérőszám, amely az egész világon egyformán beszédes a vadászok számára.)

Hass Béla elmondta azt is,hogy a Vadex Mezőföldi Zrt. vadászterületein csak szeptember 24-ig 44 gímbika került terítékre, s kétharmad részük trófeája lett érmes.

Míg a rekorder trófeával rendelkező gímbika Fehérvárcsurgón került puskavégre, addig a rekorder dámszarvas Válon. Ez utóbbi elejtése közel sem volt egyszerű,s alaposan próbára tette a vadász türelmét, ügyességét.

A vendégvadász kapitális dámbika elejtésére érkezett október elején. A barcogás még alig kezdődött meg,de már hallani lehetett egy-egy öreg bika rekedt hangját.

A hajnali cserkelés során több kisebb dámbikát kerülgetve egy rudas erdőben vette észre a vendég és kísérője a keresett, igazán derék lapátost. A rudas erdő szinte semmi takarást nem nyújtott.

A vendég és Képli Lajos hivatásos vadász türelmét dicséri, hogy az utolsó száz métert több mint másfél óra alatt megtéve,lőtávolságba sikerült belopni a lapátost.

A Válon elejtett vad korát14 évre becsülték a bírálatkor, a trófea pedig 5,52 kilót nyomott, és 217 C.I.C pontot kapott.

 

Címkék#vadászat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!