Gazdaság

2015.03.04. 16:30

Brókerbotrány: Csákvárnak és Válnak is jócskán ragadt a bankban pénze

Székesfehérvár - A Buda-Cash botrány kapcsán a cég érdekeltségébe tartozó négy bank működési engedélyét vonták vissza.

Tribolt Lajos

Internetes adatok szerint 67 önkormányzat, több mint 7,5 ezer vállalkozás és 30 ezer magánszemély pénze ragadt bent a bankokban. A betétbiztosító a cégek és magánszemélyek pénzét 100 ezer euróig húsz napon belül kifizeti.

Orbán Viktor a károsult települések polgármestereivel találkozva megígérte, hogy 245 millió rendkívüli támogatást most kifizetnek, s hamarosan döntések születnek a teljes kárrendezésről.

A rendkívüli támogatásnak köszönhetően az önkormányzatok most ki tudják fizetni a dolgozóik bérét, a segélyeket és a közmunkások járandóságát. Abban reménykednek, hogy a teljes összeghez is belátható időn belül hozzájutnak.

Orbán Viktor miniszterelnök köszönti a Buda-Cash Brókerház Zrt. ügyében érintett önkormányzatok polgármestereit
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Megyénkben két önkormányzat, a csákvári és váli érintett.

A Buda-Cash botránya nyomán négy kis bank működését függesztette fel a pénzügyi felügyelet. Mint azt korábban megírtuk, ezek egyike a bicskei székhelyű Buda Regionális Bank (BRB). A bankokban magánszemélyek, vállalkozások és önkormányzatok pénze is bentragadt.Orbán Viktor miniszterelnök szerdán fogadta az érintett önkormányzatok 67 vezetőjét. Ott volt köztük Vál polgármestere, Bechtold Tamás is.

Lapunknak elmondta, hogy a váli önkormányzatnak 17 millió forintja ragadt bent a bankban. Most a miniszterelnöktől azt az igéretet kapták, hogy a kormányzat rendkívüli támogatásként 245 millió forintot átutal az érintett önkormányzatoknak. Így fizetni tudják a segélyeket, béreket, a közmunkások bérét.Természetesen azonnal nyitottak egy másik számlát és a lakosságot megkérték, hogy a régi számlaszámra ne fizessen be semmit, mivel az is bentragadna. Válon a jövő héten postázzák az új csekkeket, amin az adót fizetni lehet. Most, ha valaki csúszik pár napot a március 15-i határidőhöz képest, elnézőek lesznek vele szemben.

Csákvár, a másik érintett megyei település. Ott is másik számlát nyitottak és odavárják az adókat március 31-ig. Illés Szabolcs polgármester elmondta, hogy a vállalkozók megértőek voltak és előre utaltak pénzeket, volt aki az egész évi adóját lerótta. Így az önkormányzatnak és intézményeiknek jelenleg működési gondjuk nincs, a béreket, segélyeket fizetni tudják. A későbbiek attól függnek mikor juthatnak a teljes pénzükhöz.Mindkét településen gond, hogy a lakosság és a vállalkozók jelentős része a BRB helyi fiókjában vezettette a számláját. Válon még 1968-ban nyílt meg a Takarékszövetkezet, aminek jogutódja lett a bank. Kényelmi szempontból ideális volt a helyi pénzintézet.Illés Szabolcs azt mondja, a magánszemélyek és vállalkozások 20 napon belül kártalanítást kapnak a betétbiztosítótól, legalábbis 30 millió forintig. Nem tud róla, hogy náluk nagyobb betét is lett volna. Válon viszont van cég, amelynek 70 milliója ragadt bent. A vállalkozások tönkremenetele pedig munkahelyek megszűnését, iparűzési adó csökkenést okozhat.Azt korábban a pénzügyi kormányzat bejelentett, hogy a nyugdíját mindenki megkapja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!