Gazdaság

2014.10.29. 16:35

Sokan félelmükben választják az alkalmazotti létet

A 18 és 40 év közötti magyar fiatalok 35 százaléka érzi magát alkalmasnak arra, hogy vállalkozzon, és a terveik megvalósításától elsősorban a csődtől való félelem tartja vissza őket - derül ki a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) országos reprezentatív kutatásából.

A megkérdezettek többsége kockázatkerülő, 59 százalékukat a csődtől való félelem tartja vissza attól, hogy új vállalkozást indítson. Az önbizalom és a kockázatvállalás hiánya nyilvánvalóan szoros összefüggésben van a 40 év alatti vállalkozók alacsony számával hazánkban. Ugyanakkor az európai átlag sem ad megnyugvásra okot: az önfoglalkoztatók között csupán 4 százalékban vannak 18 és 25 év közötti fiatalok.

A csekély vállalkozói hajlandóság nem magyar sajátosság, egész Európában probléma, amelynek megoldásához a fiatalok foglalkoztatási helyzetét átfogóan kezelő stratégiára, összgazdasági érdekeket figyelembe vevő koncepcióra van szükség - mondja Kovács Patrik, a FIVOSZ alapító elnöke. A júniusi adatok szerint Magyarországon a 25 éven aluliak 21,3 százaléka volt munka nélkül, és ennél az értéknél Hollandián, Luxemburgon és Nagy-Britannián kívül minden nyugat-európai országban rosszabb arányt regisztráltak. Hozzátette: annak érdekében, hogy a fiatalokat sújtó munkanélküliséget, valamint a vállalkozások alacsony számának problémáját kezeljük, olyan szervezetekre van szükség, amelyek valós segítséget nyújtanak a mindennapi kihívásokban, a források elérésében, továbbá szakmai tanácsadással és komplex háttérrel segítik a vállalkozások elindítását.

Idén is meghirdeti a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, amelyet a Fiatal Vállalkozók Hete záróeseményén adnak át. Az elismerésre azok a 18-40 év közötti vállalkozó nők és férfiak pályázhatnak, akik önerejükből váltak az üzleti élet elismert szereplőjévé. A jelöléseket 2014. október 26-a és november 16-a között lehet elküldeni.

A FIVOSZ magyarországi kutatásának eredményei alapján úgy tűnik, hogy az önbizalomhiány a szakmai tudás elégtelenségével is összefüggésben lehet: a fiatalok mindössze 35 százaléka gondolja azt, hogy rendelkezik kellő ismerettel, tapasztalattal, képességgel ahhoz, hogy új vállalkozást indítson. Döntő többségük nem vett még részt vállalkozói képzéseken vagy üzleti, vállalkozói készségfejlesztő tréningeken; nagyjából ugyanekkora arányban vannak azok, akik nem voltak még kapcsolatépítő rendezvényen, egyéb üzleti tanácsadáson vagy mentorálási programban.

November 17-21. között immár hetedik alkalommal rendezi meg a FIVOSZ országos ingyenes programsorozatát, a Fiatal Vállalkozók Hetét, ahol amellett, hogy az előadásokon őszintén terítékre kerülnek a hazai vállalkozói szférát érintő problémák és kihívások, konkrét segítséget is nyújtanak a fiataloknak vállalkozásuk elindításában. A négynapos rendezvényen mások mellett Gunnar Froh, a WunderCar alapítója, valamint Palásti József, a Fornetti tulajdonosa is elő ad, a legismertebb hazai vállalkozók társaságában. A Fiatal Vállalkozók Hetét az idén is a nemzetközi eseménysorozat, a Global Entrepreneurship Week (GEW) keretében rendezik meg a világ 152 országához hasonlóan. A GEW a világ legnagyobb vállalkozástámogató és -ösztönző eseménysorozata, az a platform, ahol fiatalok milliói kapnak releváns információkat és inspirációt ahhoz, hogy a gazdasági élet értékes szereplőivé válhassanak. Tavaly a Fiatal Vállalkozók Hetének több mint 40 rendezvényén több mint 7 ezer fiatal és 137 előadó vett részt hazánkban.

A fiatalok a vállalkozásalapítás ellenében az alkalmazotti létet azért választanák, mert nincs elég tőkéjük a vállalkozáshoz, illetve a kockázatkerülésükkel összefüggésben vonzóbb számukra a rendszeres fix jövedelem és a biztonság. Miközben a 18 és 40 év közötti fiatalok legnagyobb része, 43,9 százaléka inkább vállalkozó lenne, az alkalmazotti lét csupán 39,9 százalékuk számára vonzó lehetőség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!