Gazdaság

2014.09.23. 13:30

Sietős az idei szőlőszüret

Menteni kell a megmaradt termést, sietni kell a szürettel a móri borvidéken. Az esőmentes hétvégén ezért nem is volt olyan dűlő, ahol ne szorgoskodtak volna a szőlőszedők.

Dávid Erzsébet

Így volt a Geszler Családi Pincészet Vértes alján meghúzódó ültetvényén is, ahol ott jártunkkor mintegy negyvenen szedték az ezerjót a kordonos művelésű tőkékről. A más években gyönyörű fürtök most szomorú látványt nyújtottak, a legtöbbnél a zöldesen csillogó épek mellett ott sötétlettek a rothadásnak indult szemek is.

- Az idei időjárás, főként a szinte a virágzás idejétől mostanáig tartó gyakori esőzés, nem kedvezett a szőlőnek. Előbb a peronoszpóra, majd a lisztharmat támadta meg a tőkéket. Már a fertőzések legyőzése sem volt csekély szakmai kihívás, de azzal megbirkóztunk. Az érés idején hirtelen lezúdult 100 milliméteres csapadék okozta károkat azonban nem tudtuk, nem is lehetett kivédeni. Így sajnos, az idei termés nemcsak a csúcsminőségtől van messze, de a terméselmaradás is fajtától függően 20- 40 százalékkal kisebb lett a tervezettnél. Ugyanakkor megnőttek a termelés és a borkészítés költségei. Egyebek között plusz kiadást jelentett a fertőzések elleni erőteljes védekezés, most pedig az, hogy a feldolgozás előtt ki kell válogatni a rothadó szemeket. Növeli a kiadásokat az is, hogy a mustfok alacsonyabb lett a szokásosnál, nálunk 16-17 fokos ezért a hazai bortermelők az Európai Bizottság remélhetően megérkező engedélye alapján kénytelenek lesznek cukorral javítani a borok természetes alkoholtartalmát. A gondokat tetézi, hogy pont ebben a nehéz időszakban csökkentek a szőlő és mustárak - mondja Geszler József, a pincészet vezetője.

Azt már Frey Szabolcs hegybírótól tudtuk meg, hogy a borvidék valamennyi szőlősgazdája siet a szürettel. Naponta mintegy százötvenen dolgoznak az ültetvényeken, s a vasárnap menetrendszerűen megérkező esőig a terület mintegy 60 százalékáról takarították be a szőlőt. Ha az időjárás végre megembereli magát, a hét végére a termés 95 százaléka a feldolgozókban lesz. A szőlő mustfoka alacsony,az egész borvidéken, 14-19 fok körül van.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!