Gazdaság

2017.07.09. 14:10

Sokat drágulhat a tejföl

SZÉKESFEHÉRVÁR Kevesebb magyar tejföl kerülhet ősszel a boltokba, a szerényebb kínálatért viszont magasabb árat kell fizetniük a vásárlóknak.

FMH-információ

Ennek az az oka, hogy a hazai feldolgozóknak külföldről kell beszerezniük az egy év alatt háromszorosára drágult zsíros tejszínt, a magyar tejek beltartalmi értéke ugyanis alacsony - írja a Magyar Idők. A lap szerint annak érdekében, hogy csökkenjen a tejipar importfüggősége, a gyártók magasabb átvételi árakkal próbálják ösztönözni a magyar gazdákat a megfelelő takarmányozási rendszer kialakítására.

Mélykuti Tibor: van, ahol már háromszor drágább a vaj Fotó: FMH

A tejtermék alapanyagául szolgáló zsíros tejszín ára az egekbe szökött az európai uniós piacon. Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke, a fehérvári tejüzemet tulajdonló Alföldi Tej ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta, hogy az elmúlt időszakban alaposan megnőtt a tej zsíros része iránti kereslet. Németországban például a tömbös vaj ára ma kilogrammonként 6,2 euró, míg tavaly májusban - a tejpiaci válság közepén - harmadáron, 2,6 eurón kereskedtek a termékkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!