Gazdaság

2014.12.08. 19:55

Visszatért az ÁSZ ellenőrizni 3 megyei településen

Utóellenőrzést végzett az ÁSZ 62 településen, köztük 3 Fejér megyeinél.

Tribolt Lajos

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2011-ben 62 reprezentatív mintavétellel kiválasztott város pénzügyi helyzetét ellenőrizte. A 2011. július elsejétől hatályos új számvevőszéki törvény révén lezárult a következmények nélküli ellenőrzések korszaka, így az ellenőrzötteket az ÁSZ javaslatainak hasznosítása érdekében intézkedési terv készítési kötelezettség terheli. A 2013 második felében indult utóellenőrzések célja annak megállapítása volt, hogy az ellenőrzött önkormányzatok végrehajtották-e a pénzügyi egyensúlyi helyzet helyreállítása érdekében elfogadott feladatokat.

Az ellenőrzött időszak az intézkedési terv ÁSZ által történt elfogadásától az utóellenőrzés megkezdéséig tartó időszak volt.

Fejér megyében a pénzügyi egyensúlyi helyzet helyreállítására és stabilizálására szolgáló intézkedési tervek végrehajtásának utóellenőrzése három önkormányzatot érintett: Adonyt, Polgárdit és Velencét.

Velencének 15 feladatot kellett teljesíteni, az utóellenőrzés szerint nyolcat végrehajtottak, hatot részben, egyet pedig nem. Az utóbbit az önkormányzat vitatta, de az ÁSZ fenntartja álláspontját.

Adonyban nyolc feladat szerepelt, ötöt teljesen, egyet részben teljesítettek, kettőt nem. A megállapításokat nem vitatták, mint ahogy Polgárdi sem, ahol hét feladatból három teljesült, kettő részben és kettő nem.

A működési jövedelem az utóellenőrzéssel érintett önkormányzatok körében az ellenőrzött időszak költségvetési beszámolói szerint a 2011. évi 13,3 milliárd forintról 22,4 milliárd forintra (68,4 százalékkal) nőtt.

Jelentősen csökkent a lejárt határidejű tartozások aránya és összege. Bevételszerző és kiadáscsökkentő lehetőségek feltárására az önkormányzatok több mint háromnegyede (51) írt elő, átlagosan két intézkedést. A tervezett intézkedések főként a helyi adóhátralékok csökkentésére, a térítési és bérleti díjak felülvizsgálatára, az egyéb bevételszerzési lehetőségek feltárására irányultak.

A kiadások csökkentése a működésben rejlő ésszerű takarékosság fokozott figyelemmel kísérését jelentette.

Az adósságkonszolidáció helyreállította az önkormányzatok működési egyensúlyát. A végrehajtott intézkedések hatására javultak az önkormányzati alrendszer pénzügyi stabilitásának feltételei - állapítja meg Domokos László, az ÁSZ elnöke és Renkó Zsuzsanna felügyeleti vezető tájékoztatóján nyilvánosságra hozott jelentés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!