Gazdaság

2014.08.21. 10:00

Szakmát vagy diplomát?

A pályaválasztásról a megkérdezett hetedikes diákok legnagyobb része az internetről tájékozódik: 84 százalékuk innen szerzi az információkat.

Klecska Ernő

A tanulók közül már majdnem mindenki foglalkozott már a továbbtanulás kérdéseivel. A legtöbben (85 százalék) a szülőkkel való beszélgetést választották a tájékozódásra, 67 százalékuk osztályfőnöki órán, 21 százalékuk pedig iskolai pályaválasztási rendezvényen szerezte az információit. Csupán 5 százalék azoknak az aránya, akiknél még nem került szóba a pályaválasztás kérdése – derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kutatásából.

A legtöbb tanulónak azt a tanácsot adták a szülei, hogy szerezzen olyan szakmát, amivel szívesen foglalkozna. A tanulók több, mint egyharmadának azt javasolták szülei, hogy olyan szakmát szerezzen, amivel jól tud majd keresni, illetve azt, hogy szakmát és érettségit is szerezzen. 24 százalékuknak azt tanácsolják szülei, hogy szerezzenek diplomát, 23 százalékuknak pedig azt, hogy tanuljanak szakmát. Szintén több, mint egyharmaduk úgy látja, hogy szülei rábízzák a választást.

A fiatalok többségének minden apró tanács jól jön – a képen a Kodolányi Állásbörze (Fotó: Koppán Viktor)

A továbbtanulási terveket tekintve a legtöbb diák főiskolai vagy egyetemi diplomát szeretne szerezni (32 százalék), őket követik azok, akik szakközépiskolai érettségit szeretnének (19 százalék), 18 százalékuk szakmunkás bizonyítványt és érettségit szeretne, 15 százalékuk szakmunkás szeretne lenni, 11 százalékuk gimnáziumi érettségit, 5 százalékuk pedig technikusi végzettséget. kíván szerezni.

A munkával, hivatással kapcsolatos tervek jelentős, nemek szerinti eltéréseket mutatnak, illetve az apa iskolai végzettsége is fontos befolyásoló tényező. A szellemi foglalkozásokat általában a magasabb iskolai végzettségűek gyermekei tartják vonzónak. A tanulók általában olyan foglalkozásokat szeretnének űzni, amelyhez olyan szintű iskolai végzettség szükséges, amilyen apjuknak is van.

A jobb gazdasági helyzetű régiókban magasabb a szellemi foglalkozást tervező gyerekek aránya. Közép-Magyarországon és a Dunántúlon a diákok inkább választják a szellemi munkákat, Magyarország keleti részén (főként az Alföldön) pedig a fizikai foglalkozások a népszerűbbek.

A diákoknak tág elképzelésük van jövőbeli szakmájukról, és jellemzően ehhez az elképzeléshez illeszkedő, egymáshoz hasonló 2-4 szakmát tartják vonzónak.

A legtöbb tanulót (75 százalék) az motiválja tartós munkavállalásra, hogy pénzt keressen. Sokan szeretnének saját lakást (67 százalék). Csupán 6 százalékuk jelezte, hogy még nem foglalkozik ezzel a kérdéssel.

A gyerekek 46 százaléka szívesen lakna kollégiumban, 54 százalékuk nem. Legtöbben azért választanák ezt a lehetőséget, mert így együtt lehetnének a barátaikkal és sokaknál az is szempont, hogy nem szeretnének bejárók lenni. A diákokat főleg az tartja vissza a kollégiumban lakástól, hogy hiányoznának nekik a barátaik és a szüleik.

A tanulók jövőbeli foglalkozásával kapcsolatos terveinek összehasonlítása alapján elmondható, hogy a regionális különbségek a legtöbb szakma esetében nem jelentősek, és több szakma esetében (betegeket ápolnék; betegeket gyógyítanék; bútorokat készítenék; irodai munkát végeznék; gyerekeket nevelnék; tanítanék; adnék-vennék, kereskednék) az egyes régiókban élő gyerekek válaszai statisztikai értelemben nem különböznek. A szellemi munkákat tekintve általában megfigyelhető, hogy Közép-Magyarországon és a Közép-, illetve Nyugat-Dunántúlon a diákok inkább, Magyarország keleti részén (főként az Alföldön) pedig kevésbé választanák ezeket. A fizikai foglalkozások esetében általában azt látjuk, hogy a Közép-Magyarországon lakó gyerekek kevésbé szívesen végeznék ezeket. Az észak-alföldi régióban a legtöbb szakma esetében viszonylag alacsony arányt tapasztaltak. Ez úgy lehetséges, hogy ebben a régióban a választott szakmák átlagos száma 3,1.

A Közép-Dunántúlon az egyik legmagasabb azon diákok aránya, akik szakközépiskolai érettségit terveznek szerezni. A továbbtanulás hosszát tekintve a régió megyéi a középmezőnyben helyezkednek el (4,4-4,7 év). A Komárom-Esztergom megyei szülők között tanácsolják legnagyobb arányban gyermeküknek azt, hogy olyan szakmát válasszanak, amelyet szívesen végeznének. A Veszprém megyeiek között az átlagosnál nagyobb arányban találunk olyanokat, akik azt szeretnék, ha gyermekük diplomás lenne, illetve akik támogatják a pályaválasztási rendezvényeken való részvételt. A diákok között Közép-Dunántúlon a legnépszerűbbek az autók, a motorok és a zenehallgatás. A Közép-Dunántúlon sok szakma iránt érdeklődnek diákok, minden szakmacsoport irányába kissé átlagon felüli (de sehol sem kiugró) az érdeklődés. Az Önállóság-, a Szabadidő-, és a Gépipar/fémipar-index átlagos értéke ebben a régióban a legmagasabb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!