Gazdaság

2014.10.05. 16:55

Szárnyak az esélynek

Székesfehérvár - Cser-Palkovics András, a megyeszékhely polgármestere minap az Albatrosz Repülő Egyesület jubileumi, ünnepi közgyűlésén jelentette be: a börgöndi repülőtér jogi helyzetének rendeződése után a repülősökkel képzeli el a jövőt, tőlük várja, hogy kidolgozzák a továbblépéshez, a fejlődéshez szükséges terveket.

Tihanyi Tamás

Miként reagál a megváltozott helyzetre a létesítményt üzemeltető szervezet?

- Székesfehérvár további fejlődése szempontjából nélkülözhetetlen a börgöndi repülőtér, mert ha nincs légiközlekedési összeköttetés Európával, akkor a város elesik azoktól a vállalkozóktól, akik képesek befektetéseket hozni az ipari parkokba - szögezte le Szilády Dezső, a 25 éves Albatrosz Repülő Egyesület elnöke. A szakember szerint az ilyen üzletemberek közúton legfeljebb ötszáz kilométert vállalnak, nem többet, nagyobb távolságokra repülőgéppel utaznak. Börgönd számára a fővárosi légikikötő közelsége azért sem jelent komolyabb konkurenciát, mert a kisgéppel közlekedő üzletemberek igyekeznek elkerülni a nagyobb reptereken kötelező várakozást, ami több órás is lehet a bonyolult és időigényes utasforgalmi eljárások miatt. Szilády Dezső véleménye az, hogy az iparfejlesztés jelentősége mellett nem szabad elfeledkezni a turisztikában rejlő lehetőségekről sem, hiszen a királyi város vonzereje, a Balaton és a főváros közelsége tömegeket, ráadásul fizetőképes, igényesebb tömegeket mozgathat meg egy kisgépes repülőtér viszonylatában. Székesfehérvár a sport városa is, a kultúra területéről pedig még nem is beszéltünk. Egyértelműek a lehetőségek és a távlatok.


A 19. repülőnapot sajnos félbe kellett szakítani az érkező zivatar miatt. Azonban sokat ígérő, hogy a jelképes viharfelhők végre már távolodni látszanak a börgöndi leszállópálya környékéről (Fotó: Lovász Lilla)

Az tény, hogy az Albatrosz Repülő Egyesület nélkül már régen nem lehetne repülésről beszélni a városban. A szervezet akkor is kitartott, amikor egy rossz döntés nyomán a repülőteret is elvették tőlük két esztendőre. A polgármester a jubileumi közgyűlésen erre úgy emlékeztetett, hogy ilyesmi még egyszer nem fordulhat elő. Ezért fontos, hogy milyen tervei vannak az egyesület szakembereinek.

- Reális az elképzelés ahhoz, hogy évtizedes távlatokat is kielégítő repülőtér valósulhasson meg. A gépek egyre korszerűbbek, egyre gyorsabbak, és ezért egyre hosszabb leszállópályára van szükség. Az építés során figyelemmel kell lenni a kiadott engedélyekre. Arra van lehetőség, hogy a meglévő engedély alapján épüljön fel a repülőtér: a pálya hosszát tekintve mindig a növekvő igényeknek megfelelően. Így történt ez például Győr mellett, az Audi-gyár által használt leszállópályán is.

Szilády Dezső és a többi repülős szellemi tőkéje, szakmai tudása komoly esély a város számára

Az első ütemben a repülőtéren ki kell építeni az infrastruktúrát: ez utakat és közműveket jelent. Meg kell oldani a légijárművek elhelyezését, szükség lesz légiirányító egységre, étteremre, szálláshelyre, autókölcsönzőre. Mindezek nélkül egy üzletember még megérkezhet ugyan Börgöndre de valószínűleg csak egyszer tesz ilyet. A szilárd burkolatú pálya megépítése már a második és a harmadik ütemezés munkája lenne.

- Kérdés, hogy mennyi uniós pénzt lehet ehhez megnyerni? Repülőtér fejlesztésére elvileg nincs brüsszeli támogatás, ám munkahelyteremtésre és ipari parkra van. A közeli Bécsújhely hasonló kaliberű repülőterét például teljesen körülfogták már az ipari üzemek. És hiába van a közelben a nagy nemzetközi légikikötő, a forgalom folyamatosan növekszik. Mikor kellene kezdeni a munkát? Azonnal, hiszen 16 éves a lemaradás. Márpedig nincs nagyváros a fejlett Európában kis repülőtér nélkül - adta meg a végszót Szilády.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!