Gazdaság

2017.04.06. 17:15

Századunk újabb kihívásai: mezőgazdaság, ivóvíz, élelmiszer-biztonság

Budapest, Kishantos – Hány embert képes eltartani a Föld? Hatmilliárdot, nyolcat? Esetleg tízet? Többet? A Föld jelenleg 12–14 milliárd ember számára biztosít elég táplálékot. Akkor hol a hiba?

V. Varga József

A 21. század újabb kihívásairól, a mezőgazdaság átalakításának szükségességéről, az élelmiszer-biztonságról, az ivóvíz fontosságáról Rodics Katalin kutató biológus, természetvédelmi ökológus, a Greenpeace Magyarország agrárkampány-felelőse tartott előadást a Mezőföld Népfőiskola Azonnal hagyjuk abba! című fenntarthatósági műhelybeszélgetés-sorozatának hatodik alkalmán.

Rodics Katalin az ökológiai gazdálkodás hét alapelvét sorolta. Biológiai sokszínűség
Fotó: V. Varga József

A dömping árakkal a helyi termelőket arra kényszerítik, hogy áron alul adják el termékeiket – vezette föl az előadó. Az élelmiszer és a mezőgazdasági nyersanyag árak 60–70 százalékkal csökkentek 1980. és 2003. között.

A kisparasztok tönkremennek, és elhagyják a vidéket, növelve a városi munkanélküliek seregét. Földjeiket pedig olcsón felvásárolják. Így tönkremegy a vidék – húzta alá.

Rodics Katalin

Az iparszerű mezőgazdaság tönkreteszi a talajt, a vizeinket, a levegőt, valamint egyre gyorsuló ütemben pusztítja az élővilágot – folytatta Rodics. A természet olyan szolgáltatásai kerültek veszélybe, mint a beporzás, a természetes növényvédelem, a víz tisztulása, a tápanyagok körforgása és a talaj termékenysége, melyeket csak egy működőképes természeti rendszer tud nyújtani.

(Bővebben a Fejér Megyei Hírlap pénteki 6. oldalán.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!