Szigorú feltételekkel: a szociális vályogházak esetében előtakarékosságot várnak

2015. április 24., 21:24 szerző: Tribolt Lajos
komment
Fejér megye -– Enyingen, Sárosdon és Sárkeresztúron készülnek vályogházak, amelyek szociális bérlakások lesznek.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az önkormányzatoknak rendletben kell meghatározni, milyen feltételekkel adják majd bérbe a házakat.

A sárosdi testület már döntött, megalkotta a rendeletét.

–- Önkormányzatunk arra törekedett, hogy a bérlők elsősorban fiatal házasok legyenek, kis gyermekekkel, mivel a családalapítást szeretnénk támogatni. Egyszerre lettek a házak szociális bérlakások és „fecske” házak -– mondja Dunkl Gergely polgármester. -– Az alacsony bérleti díj a megélhetéshez járul hozzá, a kötelező lakáskassza, melynek értéke 10 ezer forint havonta, a családok megtakarításának szükségszerűségét hivatott szolgálni. Úgy gondoltuk, hogy az 5 év alatt megspórolt pénz és az ehhez járó évenkénti 30 százalékos állami támogatás megfelelő kezdő tőke lehet 5 év után egy saját lakás megvásárlásához.

Képünk az építkezés hajrájában készült a bérlakásokról
Fotó: Archív

Fontos kiemelni, hogy a pályázóknak munkaviszonyt kell igazolniuk és egyikőjük sem rendelkezhet beköltözhető ingatlan tulajdonnal. A házakhoz tartozó kertet köteles művelni a bérlő. Elsősorban konyhakerti növények termesztését szeretnék előtérbe helyezni. A házaknál még a használatbavételi engedélyeket várják. Valószínűleg a bérlők júliusban tudnak beköltözni az ingatlanokba.

Sárkeresztúron a jövő héten tárgyalja majd a testület a rendeletet, de nagy valószínűséggel az előtakarékosságot, s a jelenlegi rendezett körülményeket majd ott is előírják, s a pályázóknál környezettanulmányt végeznek. A bérleti díj alacsonyabb lehet a sárosdi 10 ezer forintnál.

Enyingen is elkészültek a házak, bár külső vakolás még nincs, a falak kiszáradását várják. A rendelet tervezet most készül, Viplak Tibor polgármester azonban biztosra veszi, hogy náluk is lesznek feltételek a bérlőkkel szemben. Mindhárom településen folytatnák a házépítést, ha a Belügyminisztérium a jövőben is támogatná.

 

Tribolt Lajos

2015. április 24., 21:24 szerző: Tribolt Lajos

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...