Gazdaság

2014.08.27. 15:37

Szőlő, hagyma, paradicsom – az árak egy hét alatt nem sokat estek

Székesfehérvár – Sok és szép áruval találtuk magunkat szemközt a fehérvári központi élelmiszerpiacon. Különlegességeket is láttunk.

Kocsis Noémi

Sárga, piros és nagyon zöld volt az augusztus végi kínálat a piacon: tarolnak a paprikák és paradicsomok – egyik-másik kistermelőnél nem csak hagyományosnak mondható Lucullust, de apró sárga koktélparadicsomot, sőt, ökörszív-paradicsomot is láttunk, melynek egyetlen darabja akár kilós is lehet, húsa pedig finom, kásás.

Ugyanígy a paprikafronton, a pritamintól, a kápiáig, a hegyes erősön át a töltenivaló, kaliforniai, vagy apró bogyiszlói fajtáig vagy tucatnyi paprikatípus kellette magát. Hogy a kovászolás szezonja a hűvösebb idők beköszöntével már lecsengett, azt talán bizonyítja az emelkedő ár is: kilója átlagosan 300 forint az apró uborkáknak.

Szőlő 300, 350, 400 forintért kapható, ízletes, nagy szemű, fehér, vagy piros, itthon termett, lehet válogatni. Még spenót, mángold, sóska is van, bár nem kilóra mérik, hanem bezacskózva, negyed kilót kétszázért vettünk, de friss volt, zsenge.

Igazi, itthon ritkán látható különlegességre bukkantunk a pátkai Gálvölgyi Alánné standján: nála kapható volt tegnap okra, ez a 4000 éve termesztett, de itthon alig ismert zöldség. Hosszúkás, kemény terméseit főzve, párolva, de akár lecsóba is fel lehet használni, s bőven terem, akár magas ágyásban is, csak sok napfény kell neki. Kilója 880 forint volt, de sokan érdeklődtek az után is, mit lehet belőle készíteni...

Ilyenkor érdemes a hatalmas csokor, 50 forintos petrezselymekből a mélyhűtőbe tankolni. A kapor csomója 80 forint volt, cukkinit és padlizsánt pedig kilónként 200 forintért tudtunk vásárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!