Gazdaság

2016.08.23. 17:55

Szüretelik a korai fajtákat

Mór - Csendesek még a móri, Mór környéki szőlőültetvények, az igazi, több száz ember részvételével zajló, nagy szüret várhatóan szeptember közepén kezdődik csak, de a korai, középkorai fajták szedéséhez már hozzá láttak a gazdák.

Dávid Erzsébet

- Úgy tűnik, a hétfői eső és a viharos szél nem okozott újabb kárt a fürtökben, s mivel a következő napokra meleg, szeles időt prognosztizálnak a meteorológusok, jó esély van rá, hogy gyorsan megszáradnak a tőkék, s nem repednek meg a bogyók - nyugtázza a szüret megkezdése előtt az ugyancsak korai érésű Irsai Olivér fajta fürtjeit vizsgálva Frey Szabolcs.

A Móri Borvidék Hegyközség hegybírója nagyon bízik benne, hogy nem károsodnak tovább a szemek, mert, ahogy mondja, az időjárás nagyon mostohán bánt az idén a térség ültetvényeivel. Előbb a tavaszi fagyok károsították, majd a jég verte el többször is a tőkéket. A legutóbbi jégverés olyan erős volt, hogy szinte a fél borvidéket letarolta. Nyomai jól látszanak az Irsai Olivér fürtjein is: némelyiken alig van ép szem, feketék, elszáradtak a bogyók.

Megsínylették az időjárást a szőlőültetvények; a korai Irsai Olivér fajta némelyik fürtjén alig van ép bogyó - mutatja Frey Szabolcs Fotó: Borbély Béla

- A mostani becslések szerint az időjárás okozta károk miatt a vártnál 30 százalékkal kevesebb lesz a termés. Úgy számolunk, hogy a borvidék 520 hektáros termőterületéről mintegy 17 ezer mázsa szőlőt tudunk majd leszüretelni és feldolgozni - mondja a hegybíró.

A terméskiesést jó esetben ellensúlyozhatná a jó minőség, a korai fajtáknál azonban egyelőre a vártnál másféllel alacsonyabb, 15-16 fokos a magyar mustfok. Ez már nem nagyon fog változni, de a középkésői, késői borszőlőfajták még sokat cukrosodhatnak, a napsütés és a langymeleg kora ősz hatására javulhat a mustfokuk.

A mostani becslések szerint az időjárás okozta károk miatt a vártnál 30 százalékkal kevesebb lesz a termés
Fotó: Borbély Béla

Fontos lenne ez azért is, mert a hegyközség 700 szőlősgazdája elkötelezett a jó minőség elérésében. Közös céljuk, hogy visszaállítsák a móri bor hajdan fényes hírnevét. Ahogy a hegybíró mondja, ennek érdekében gőzerővel fejlesztenek, telepítenek. A pályázati lehetőségeket is kihasználva, korszerű borászati gépeket, technológiákat vásárolnak, s folyamatosan újítják meg az ültetvényeket. Az elmúlt három évben 150 hektárnyi szőlőt telepítettek, ami azt jelenti, hogy a 600 hektáros borvidék negyede már újonnan telepített, korszerű művelésű, piacképes fajta. Bár a termőterület mintegy negyedén változatlanul a borvidék őshonos fajtája, a mind inkább újra keresett ezerjó terem, a gazdák a piacon most kelendő bort adó fajtákkal bővítették a választékot. A megújításon nemcsak a több generáció óta szőlőt művelő móri családok - mint például a Frey família - dolgoznak, hanem a visszatelepülő, vagy a térségben szőlőbirtokot vásárló elszármazottak is. S hogy nem hiába, arra bizonyság, hogy a móri bort az ország egyre több vidékén keresik, árusítják, sőt a nagyobb pincészetekből kikerült palackokat már a svájci, szlovákiai és a lengyel borkedvelők is megkóstolhatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!