Gazdaság

2017.02.22. 17:55

Aki akar, az tud is - Támogatással segítik a munkaerő mobilizálását

Az elmúlt 11 évben nem volt olyan alacsony a munkanélküliségi ráta, mint tavaly év végén. Nyugaton csak munkaerőhiányról lehet beszélni.

Fejér Megyei Hírlap

Az elmúlt 11 évben még egyszer sem volt olyan alacsony a munkanélküliségi ráta, mint tavaly év végén, mindössze 1,9 százalék. Ennél csak Veszprém (1,8 százalék) és Győr-Moson-Sopron (1,4 százalék) mutatói a jobbak, vagy ha úgy vesszük, rosszabbak, hiszen az említett három megyében munkaerőhiányról érdemes beszélni, munkanélküliségről nem.

Cserniczki Miklós, az egyik szentgotthárdi kft. alkalmazottja
Fotó: Szendi Péter

- A magyar nemzetgazdaság igazi problémája már nem a munkanélküliség, hanem a legtöbb ágazatot érintő munkaerőhiány - mondta Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára kedden Zalaegerszegen, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara üzleti találkozóján.

A helyettes államtitkár úgy vélte, főként a nyugati országrészben egyértelműen látszik, hogy azok az emberek, akik dolgozni szerettek volna, már munkába tudtak állni.

Kiemelte, hogy a kormány lakhatási támogatással segíti a munkaerő mobilizálását, ezen keresztül a munkaerőhiány kezelését. Ha a munkavállaló nem tudja 21. századi körülményeknek megfelelően megoldani a lakhatását, akkor nem várható el, hogy több száz kilométerre az otthonától vállaljon munkát - mondta. A KSH adatai szerint 2015-ben az országon belül csaknem félmillióan választottak más települést lakóhelyül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!