Gazdaság

2017.02.08. 18:10

Tisztogatás a telefonpiacon

Teljes káosz és ellenőrizhetetlenség uralkodott eddig a feltöltőkártyás telefonok körül, emiatt súlyos bűncselekmények esetén sem lehetett sokszor visszakövetni az előfizetőket, használókat. Nemzetbiztonsági okokból szigorodott az előfizetői rendszer, ám ez nem csak a bűnözőket, de az átlagembert is érinti.

S. Töttő Rita

Egy tavaly év végi jogszabályváltozás miatt a feltöltőkártyás telefonok előfizetői idén már csak meghatározott számú feltöltőkártyás előfizetést tarthatnak fenn, az előfizetésüket pedig semmilyen módon nem értékesíthetik tovább.

A módosítás kimondja: a SIM-kártyát harmadik személynek csak akkor adhatja át bárki, ha előtte a szolgáltatót erről tájékoztatta. Jó hír azért, hogy a közeli hozzátartozó nem számít harmadik személynek, így tehát családon belül a szolgáltató engedélye nélkül csereberélhető a SIM-kártya.

A jogszabály-módosítás további jogosítványokat vagy inkább feladatokat rótt a szolgáltatókra, amelyek ugyanis kötelesek az előfizető igazolványának érvényességét a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványok nyilvántartásában ellenőrizni. Az adatok egyeztetését is kötelesek elvégezni évente egyszer, illetve harmadik személy bevonása esetén.

Egy előfizető és az sms, amit nemrégiben kapott: ebben tájékoztatják a jogszabályváltozásról
Fotó: a szerző

Lapunk megkereste a három fő magyarországi szolgáltatót, amelyek mindegyike kiküldte már januárban az érintett előfizetőknek a tájékoztató sms-t, amely szerint a közeljövőben adategyeztetésre kötelezik őket, ám arról egyikük sem mesélt, milyen nehézségekkel jár mindez.

A Telenor azért hozzáfűzte, még folyamatban van az adategyeztetés pontos menetének kidolgozása . A Vodafone szűk nyilatkozatban csak az adategyeztetés tényéről való tájékoztatást erősítette meg, a Magyar Telekom pedig azt hangsúlyozta, hogy az egyeztetést idén június 30-áig kötelesek megtenni, de amely előfizetéseknél ez nem sikerül, július 1-jével kötelesek megszüntetni az adott feltöltőkártyát.

Ugyanez érvényes egyébként mindenkire, aki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság január 12-én hatályba lépett, a szabályokat részletező rendelete alapján több előfizetést tartanak fenn, mint amennyit lehet. A hatóság ugyanis korlátokat szabott: egy magánszemély maximum 10, amíg egy cég maximum 50 hanghívásra szolgáló feltöltőkártyával rendelkezhet - az efölötti előfizetéseket automatikusan megszünteti a szolgáltató. A kártyák tulajdonosai annyiban dönthetnek, hogy mely előfizetéseket tartják meg, és melyeket nem.

Az adategyeztetés gyakorlati részéről még keveset tudni, de az biztos, hogy az ügyfelek személyesen, telefonon vagy akár online felületen is megtehetik a szükséges intézkedéseket. Ez utóbbi, azaz a webes egyeztetés kapcsán már mindhárom szolgáltató készül saját honlapján a megfelelő felülettel, ám az még sehol sem elérhető.

Nem lesz könnyű dolguk egyébként a szolgáltatóknak idén, arról nem is szívesen nyilatkoztak, hogyan fogják megoldani a személyazonosításokat. De arra sincs jogosítványuk, hogyan állapítsák meg egy esetleges kártyaátadás későbbi vizsgálatánál, vajon valóban családtag-e a másik fél, aki az előfizetőtől megkapta a kártyát.

Az egyik szolgáltatónál azért elárulták: erről még nem nagyon beszélünk, de el lehet képzelni, milyen nehézségekkel jár majd...

Üzleti titokra hivatkozva azt sem árulták el sehol, hány előfizetőt érint az adategyeztetési kötelezettség, azaz vajon hány feltöltőkártyás előfizetés kering ma az országban, de egyes belső, szakmai becslések szerint 4,8 millió feltöltőkártya van ma forgalomban.

Ugyanezen becslés szerint mindegyik szolgáltató telefonos előfizetői rétegének 45-50 százalékát érinti, azaz ennyi feltöltőkártyás ügyfelük van.

A szolgáltatók tehát kivárnak: még csak az első lépést tette meg mindenki - árulta el az egyik szolgáltató szakembere, utalva a kiküldött sms-ekre és arra, hogy a későbbiekre vonatkozó végrehajtási utasításokat még nem kapták meg. Az idei év első fél éve lesz a legnehezebb, a jogszabály ugyanis június 30-áig adott lehetőséget az előfizetések rendbetételére, amelynek eredményeként akár több ezer beazonosíthatatlan feltöltőkártya, s ezáltal telefonszám szűnhet meg.

A piacot átrendezheti a módosítás, de az árakban is változások várhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!