Gazdaság

2015.08.02. 08:37

Tizedannyit fizetnek csak - Hiába a napelem, a család is villany nélkül maradt az áramszünetkor

Iszkaszentgyörgy - Kálmánék három éve szereltették föl a napelemeket. A tapasztalataikról beszámoltak lapunknak.

B. Kiss László

A napelemes rendszerek ára jelentősen csökkent az elmúlt években, így egyre népszerűbbek a lakosság körében is. A környező országok többnyire előttünk járnak a napelemes rendszerek alkalmazása terén, de a magyarországi trendek is növekvő tendenciát mutatnak. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai alapján évente megduplázódik az úgynevezett . háztartási méretű kiserőművek száma. Tavaly év végéig 8829 lakás energiaellátását segítették napelemek, míg egy évvel korábban még csak 4855 otthonét. A változás léptékét jól mutatja, hogy 2010-ben még csak 292 ilyen épületről beszélhettünk.

Az Iszkaszentgyörgyön élő Kálmán Csaba és felesége, Panni három éve szereltette fel a családi házuk tetejére a napelemeket.

– A spórolt pénzünkből igazándiból az udvart, a ház környékét szerettük volna rendbetenni, csinosítani. A feleségem azonban karácsony környékén belebotlott egy hirdetésbe – mesélte lapunknak a férj. – Egy cég magánszemélyek számára is vállalta napelemes rendszerek telepítését. Ami különösen vonzó volt a dologban, hogy ehhez pályázati támogatást is igénybe lehetett venni. Megkerestem az ország másik felén székelő céget, akik betájolták a házat, és az áramszámláink alapján megcsinálták a kalkulációt, illetve összeállították a pályázati anyagot is, amelyet nekünk csak be kellett nyújtani.

A jövő a hat hetes Vilmosé és a napelemeké. Kálmán Csaba legkisebb gyermekével a ház előtt Fotó: B. Kiss László

Miután megjött az értesítés, hogy elnyertük a támogatást, a cég szakemberei föltelepítették a tetőre a napelemeket, illetve beszerelték az invertert, ami a rendszer lelke. Két nap alatt végeztek úgy, hogy az elemeket nagy szélben szerelték. - Egy elem teljesítménye 235 watt, és összesen 19 van belőlük a ház tetején. Az elemeket a tetőlécekhez rögzítették. Ehhez nem kellett megbontani a tetőt, a szakemberek csupán a cserepeket tolták föl, amikor dolgoztak. Bár a rendszer a felszerelés pillanatában képes lett volna áramot termelni, ez nem jelentette még azt, hogy rögtön használatba vehettük volna. Ehhez az áramszolgálatatóval kellett szerződést kötnünk – folytatta beszámolóját Kálmán Csaba. – Nos, nekünk legalábbis, hónapokba telt, míg végül sikerült zöldágra vergődni a szolgáltatóval.

Kálmán Csaba elmondta azt is, hogy a komplett rendszer kiépítésének teljes költsége esetükben 4,2 millió forint volt. A pályázatban vállalni kellett, hogy a rendszer a háztartás áramszükségletének legalább 80 százalékát fedezni fogja, az önerő, a saját rész pedig 2,7 millió forint volt a fenti összegből.

Az immár öt tagú család – saját elmondásuk szerint – viszonylag sok elektromos áramot fogyaszt, amihez hozzájárul például, hogy a kisgyerekek miatt sokat megy a mosógép, és fűtésre is használnak áramot. Jelenleg – tudtuk meg tőlük – mindössze a korábbi díj tizedét kitevő összeget fizetnek áramdíj gyanánt, s erre tekintettel úgy számolnak: legfeljebb 12 év alatt megtérül a napelembe általuk befektetett összeg.

A dolognak kétségkívül van egy szépséghibája: amikor július elején az az emlékeztessen nagy vihar volt, akkor – napelem ide, napelem oda – ők is áram nélkül maradtak. Mégpedig 22 órára...

Most már ugyan minimális árat fizetnek az áramért, a gyerekeiknek azonban továbbra is azt tanítják: a villannyal is spórolni kell...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!