Gazdaság

2017.01.22. 18:15

Több volt a vendég

FMH-információ - Novemberben 16 százalékkal több belföldi vendég-éjszakát regisztráltak hazánkban, a külföldi vendégéjszakák száma 17 százalékkal növekedett.

FMH-információ

A nagy növekedéshez a külföldi vendégek esetében a migránsválság miatti alacsony bázis, a belföldi forgalom vonatkozásában a novemberi hosszú hétvége járult hozzá. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 17 százalékkal nőtt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a jelentős turisztikai régiók közül Budapest-Közép-Duna-vidék mellett a külföldivendég-éjszakák száma a Nyugat-Dunántúlon, illetve a Balatonnál nőtt.

A legfontosabb küldő országokból jelentősen bővült a vendégéjszakában mért forgalom, a legnagyobb mértékben (28 százalékkal) a Csehországból és az Olaszországból érkező vendégeknél növekedett. A vendégéjszakák tizedét (4,9 százalékkal többet) a Németországból érkező vendégek töltötték el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken.

A Velencei-tó télen is vonzó, különösen ha befagy, mint most Fotó: B. Kiss László

A belföldi vendégek száma 10, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 16 százalékkal (887 ezerre) nőtt, aminek a hátterében a novemberi hosszú hétvége forgalomnövelő hatása állhat. A belföldi vendégéjszakák alapján mért forgalom szinte minden turisztikai régióban jelentősen bővült, legnagyobb mértékben a Balatonnál, a Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon. A szállodák szobakihasználtsága 5,9 százalékponttal, 54,7 százalékra nőtt.

Széchenyi-pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 38 százalékkal többet költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Tavaly januártól novemberig az év előző időszakához képest a szálláshelyek 6,5 százalékkal több, összesen 25,9 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 6,0 százalékkal (13 millió), a belföldiek 7,0 százalékkal több (13 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!