Gazdaság

2015.03.05. 10:15

Az irány, az értékek nem, csak a vezető változott az Alcoa-Köfémnél

Székesfehérvár - Új ország- és vezérigazgató irányítja az Alcoa magyarországi vállalatát: Katus István váltotta fel a vállalkozást sikeres multinacionális céggé fejlesztő, 35 sikeres év után nyugdíjba vonult Forgó Bélát.

Dávid Erzsébet

Az új vezető személyében olyan szakember került az igazgatói és vezérigazgatói posztra, aki 16 éve dolgozik a cégnél. Jól ismeri a vállalatot és magáénak érzi az Alcoa értékrendjét.

– Csak a vezető személye változott a cégnél, az irány és az értékrend nem – szögezi le beszélgetésünk kezdetén a 42 éves menedzser.

A diploma megszerzését követő banki, majd rövid ideig tartó ARÉV-es munka után alcoás karrierje 1999-ben, a Keréktermék Üzletágnál kezdődött, ahol három évig pénzügyi elemezőként dolgozott, majd a gyáregység európai pénzügyi és informatikai igazgatója lett. 2010-től magyarországi pénzügyi igazgató és az Európai Pénzügyi Szolgáltató Központ vezetője, majd 2013-tól pedig ő a Pénzügyi Szolgáltatások globális szakmai vezetője. Ebben a funkciójában irányította, s irányítja ma is az európai, valamint néhány észak-amerikai és pár ausztrál telephely számára nyújtott pénzügyi és számviteli szolgáltatásokat a globális egységesítés jegyében. Ez a munkaköre bővült, egészült ki az ország- és vezérigazgatói feladatokkal.

Katus István számára újabb tanulási lehetőséget jelentenek az ország- és vezérigazgatói feladatok. Fotó: Borbély Béla

– Most az a dolgom, hogy a nagy önállósággal rendelkező üzletágakat, az Öntöde-Hengermű, a Keréktermék, az Erőmű és Meghajtó Rendszerek és a Rögzítő Rendszerek üzletágakat segítsem, hogy minél sikeresebbek legyenek. Az én felelősségem egyebek között az Alcoa Magyarország nevében a kormányzattal való kapcsolattartás, továbbá az Alcoa itteni üzleti tevékenységeinek az összehangolása, ami újabb kihívást, azaz fejlődési és tanulási lehetőséget jelent számomra. Nagyon sokrétű feladatokat kell ellátnom, amiben nagy segítséget jelent az, hogy nagyon jó kollégákkal dolgozom együtt, elődömtől pedig egy kiválóan felépített szervezetet és követhető folyamatokat örököltem. Első körben azokat kell tovább vinni, majd a piaci körülményekhez, a változó gazdasági folyamatokhoz igazodva lehet elvégezni a szükséges változtatásokat, fejlesztéseket. Mert mindig arra kell hajózni, amerre a piac megy.

Az Alcoa-Köfém kevésbé függ a magyar piactól, de mivel termékeinek több mint 90 százaléka exportálásra kerül, az európai, az észak-amerikai és az ausztrál piacok alakulása nagy hatással van az üzletágak eredményességére.

– Erős verseny van a piacokon, de komoly előnyt jelent, hogy nem tömegtermékekkel, hanem az Alcoa globális stratégiájának megfelelően, a magas hozzáadott értéket képviselő árukkal próbálunk versenyelőnyt szerezni. Profitábilis – nyereséges – növekedési stratégiában gondolkodunk, annak pedig a hatékonyság növelésével párhuzamos árbevétel növekedés a feltétele. A fejlődés, a feladatok megkövetelik a dolgozói létszám bővítését, nemcsak a termelésben, hanem a szolgáltató üzletágnál is. A szolgáltató központba tavaly vettünk fel száz magasan képzett, több nyelven beszélő szakembert, s úgy látom, a következő fél évben még legalább további ötven főre lesz szükségünk. Folytatjuk az Alcoa filozófiájának megfelelő társadalmi felelősségvállalási programot: továbbra is támogatni akarjuk az arra érdemes non profit intézmények céljainak megvalósítását a város és a régió igényeit figyelembe véve – vázolja röviden a jövő terveit Katus István.

Fehérvár egyébként büszke lehet rá, hogy bár globálisan az Alcoa-Köfém nem tartozik a nagy vállalatok közé, az Alcoa család árbevételének azonban több mint három százaléka már a magyarországi üzleti tevékenységekből származik.

Az Alcoa új magyarországi vezetője 16 éve ingázik budapesti otthona és székesfehérvári munkahelye között. Mint mondja, ez nem teher a számára, a napi két órás autóút már része az életének. Ez a kétszer egy óra lehetőséget ad arra, hogy reggelente végiggondolja az adott napi feladatokat, illetve hazafelé tartva átvezesse a gondolatait a munka világából a családi tennivaló közé.

Nem valamiféle „fővároshoz kötődés" miatt nem költözik Fehérvárra, hanem azért, mert nem szeretné, ha a felesége, aki bíróként dolgozik Budapesten, az ő karrierje miatt feladná a sajátját. A történet nemcsak róla szól, hanem a négy és fél éves kisfiával teljes családról – hangsúlyozza az ingázás okait firtató kérdésre. A hétvégeket egyébként igyekszik a családdal tölteni, kondícióját pedig a feleségével közös, rendszeres futással tartja karban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!