Gazdaság

2017.04.21. 22:54

Új 5 százalék feletti tulajdonos az FHB jelzálogbankban - A Konzum-csoport bővíti tőkepiaci portfólióját

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közétett bejelentés értelmében a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. kezelésében lévő Konzum PE Magántőkealap, tőzsdén kívüli ügylet keretében felvásárolta az FHB Jelzálogbank részvényeinek 5,96 százalékát.

A tranzakcióval az FHB Jelzálogbank Nyrt.  6.462.005 darab törzsrészvénye került a Konzum PE Magántőkealap tulajdonába, amely 6,85 százalékos szavazati arányt biztosít az FHB irányításában.

A Konzum Nyrt. közvetlen és közvetett módon összesen 46,8 százalékos, míg Jászai Gellért, a csoport elnök-vezérigazgatója 53,2 százalékos befolyással rendelkezik a Konzum PE Magántőkealap tulajdonosi jogait gyakorló Konzum Befektetési Alapkezelőben.

Konzum-csoport stratégiai befektetési céllal vásárolta meg az Allianz Hungária Biztosító Zrt.-től a részvénycsomagot. A kedvező makrogazdasági folyamatoknak köszönhetően bővülő hitelezési piac javítja a hazai bankszektor kilátásait, így a jövőben a Konzum-csoport érdekeltségein keresztül tovább növelheti befolyását az ágazatban, illetve a tőke- és pénzpiacok egyéb szegmenseiben.

A Konzum-csoportról

A cégcsoport befektetési és vagyonkezelői tevékenységét a tőzsdén jegyzett Konzum Nyrt. fogja össze, amely a turizmusban (Hunguest Hotels Zrt., Balatontourist), a pénz- és tőkepiacon (Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt.; Konzum PE Magántőkealap, Konzum Management Kft.) továbbá az erőművi mérnöki tevékenység (KPRIA Magyarország Zrt.) területén rendelkezik befektetésekkel. A Magyar Nemzeti Bank (Felügyelet) III-239/2017. számú határozatával jóváhagyta a Konzum PE Magántőkealap Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. törzsrészvényeire vonatkozó nyilvános vételi ajánlatát. A május 15.-én záruló folyamattal a Konzum Nyrt. tulajdonosi szerkezete átalakul: Mészáros Lőrinc 19,57%-os, Jászai Gellért 10,43 %-os tulajdona mellett, a befektetési stratégiának megfelelően a Konzum PE Magántőkealap 45%-os részesedést szerezhet a tőzsdei társaságban. A Konzum-csoport érdekeltségein keresztül (Konzum PE Magántőkealap, Konzum Management Kft.) emellett legalább 40,4 százalékos befolyást szerezhet a 2017. március 3-án közzétett nyilvános vételi ajánlatnak megfelelően az Opimus Group Nyrt.-ben is. Az Opimus a média (Mediaworks Hungary Zrt.) az ipari és építőipari (Wamsler SE, Euro Generál Zrt.) valamint a mezőgazdasági (Csabatáj Zrt.) szektorban rendelkezik jelentős érdekeltségekkel. Az ügylethez a Gazdasági Versenyhivatal és a Felügyelet (MNB) jóváhagyása is szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!