Gazdaság

2015.08.30. 16:04

Új barázdát szántott az eke - szántóverseny Sárbogárdon

Sárbogárd - Harminchét gazda öt kategóriában mérte össze tudását szombaton. Amint a korelnök, a sárhatvani Pluhár István megfogalmazta: a szántóverseny közösségteremtő szerepe túlmutat egy gazdasági találkozó keretein.

V. Varga József

- Szerkesztő úr, fogd meg egy pillanatra ezt a hevedert, ha már éppen itt vagy - nevetett Forster József, aki a munkaruhából öltöztette át a díszes felszerelésbe nagyszerű nóniusz lovait a díjátadóhoz.

A Sárbogárdi Gazdák Baráti Köre a gazdatársadalom szép hagyományát folytatja, hiszen a krónikák szerint már a 19. században is rendeztek szántóversenyt ezen a tájon.

A nyitó barázdát 10 órakor húzták a Külső szőlők Halomi dűlőjében. Szaporán ment a munka, ugyanis a tikkasztó hőség miatt a rendezőség úgy szabta meg a penzumot, hogy szinte a déli harangszóra már fájrontot is tudtak csinálni a határban. A látványos egybeszántást ismét a kompánia egyetlen női versenyzője, Koskáné Magyar Magdolna vezette, a traktorok felzászlózva, lámpáikat bekapcsolva jöttek lefelé a tábla végéből.

Nagy Eszter menyasszonyi ruhában, vőlegénye, Nagy János sötét öltönyben és gumicsizmában (!) fényképezkedett szombaton. Fotó: a szerző

- Együtt vannak a családok, a barátok, az ismerősök ezen a napon, diskurálnak, szórakoznak, az érdeklődők megismerik a földből élők mindennapi ténykedését - mondta egymást erősítve Sükösd Tamás polgármester és Varga Gábor országgyűlési képviselő.

- Őrizzük múltunkat, tiszteljük, becsüljük eleink fáradozását és a maiak munkáját - tette hozzá az egri Bartók László, nyugdíjas agrármérnök.

Győri János a kis ágyeke kategória győztese

- A föld szeretete összeköt! - hangsúlyozta a házigazda, Lajtos János, az idei Sárbogárd Gazdasági Fejlődéséért díj tulajdonosa.

Az értékelésnél az ítészek figyelembe vették a többi között az egyenletes barázdaszeleteket, a kellő mélységet, a rögmentességet, valamint az eketest azonos emelkedését magyarázta a szántóföldi attrakció két fő atyamestere, Bakonyi István és Szőnyegi György.

A sárszentágotai Nagy János és a sárkeresztúri Nagy Eszter gálában fényképezkedett a traktorok soránál, egy hét múlva lesz az esküvőjük, lagzijuk. A hantosi Koncz Ferenc a lófogatos ekék versenyében bíráskodott, a nagyérdemű a Csákberényi Csikósok látványos produkciójának tapsolt, a pusztaötös Madocsáról jött Miklósra, a Lanz cséplőgépet a Rostás család izzította munkára.

A hatodik sárbogárdi szántóversenyen öt kategóriában hirdettek győztest.

Lófogatos ekében Horváth György, kis ágyekében Győri János, nagy ágyekében Vass Csaba, kis váltva forgató ekében Nagy Róbert, nagy váltva forgató ekében Pusztahegyi Zoltán győzött.

Különdíjat érdemelt Koskáné Magdi és a legfiatalabb versenyző, Erlich István.

 

Győri János a kis ágyeke kategória győztese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!