Gazdaság

2017.06.30. 11:15

Újabb milliárdok érkeznek a megye vidéki településeire

Újabb 3,5 milliárdnyi megyei TOP forrás elosztásáról született döntés: 22 település 26 pályázatára nyert támogatást.

B. Kiss László

Fejér megye összesen 64,3 milliárd forintban részesül a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból. Fehérvár 18,6 milliárd, Dunaújváros 9,6 milliárd forintot használhat föl, a megye további 106 település pedig összesen 36 milliárd forintba részesül. Ez utóbbi keret fölosztásában döntő szerep jut a megyei közgyűlésnek.

A megyei keretből péntekig 18 milliárd forintról született döntés, pénteken reggel pedig újabb 3,5 milliárdnyi TOP forrás esetében hirdettek nyerteseket – számoltak be a megyeházán tartott sajtótájékoztatón. A korábban odaítélt 18 milliárd forintból 16 milliárd esetében már a támogatási szerződést is megkötötték az önkormányzatokkal. Ezek a települések innentől akár azonnal is lehívhatják a támogatás teljes összegét– mondta el a Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke. Alap és Káloz  helyi piacra nyert pénzt. Sárbogárd nagy nyertese ennek a körnek: 382 millió támogatásban részesül. Cece kerékpárútra kap támogatást, épületenergetikai beruházásra Lepsény, közcélú energia szolgáltatásra Lajoskomárom, szociális alapszolgáltatásra Baracs – sorolta a tájékoztatón Varga Gábor országgyűlési képviselő a körzetében található településeket.

Tessely Zoltán, Törő Gábor, Molnár Krisztián és Varga Gábor ismertette az újabb nyerteseket Fotó: B. Kiss László

A honatya elmondta, hogy több polgármester is jelezte: a támogatási szerződés aláírását követően az elnyert összeg teljes egészében megérkezett a településre. Pázmánd és Bicske a TOP forrrásból kerékpár utat építhet, Tabajd és Lovasberény épületenergetikai beruházást végezhet, az orvosi rendelőt fejleszthetik Mányon, Gánton és Csákváron. A városrehabilitációs pályázaton Bicske volt sikeres – ezt már Tessely Zoltán országgyűlési képviselő mondta el. Törő Gábor körzetében, mint arról a honatya beszámolt, Pusztavám nyert 30 milliót a nemzetiségi óvodára, Nagyveleg – ugyancsak az óvodára – 50 milliót, Mór a városközpontra kap pénzt ebben a körben, továbbá – Csórhoz és Fehérvárcsurgóhoz hasonlóan – épületenergetikai beruházásra.

Pusztavám és Csákberény pedig az orvosi rendelőt újíthatja fel a most megítélt támogatás révén. Galambos Dénes országgyűlési képviselő nem volt tudott jelen lenni a tájékoztatón, de – amint azt Molnár Krisztián elmondta – az ő körzetéből is több település részesült támogatásban. A megyei közgyűlés TOP keretéből mintegy 10 milliárd felosztásáról még nem született határozat, a nyár folyamán azonban újabb döntésekről fognak beszámolni – ígérte az elnök, aki szerint az idei év végére a teljes TOP keretet lekötik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!