Gazdaság

2014.10.23. 07:40

Útdíj a digitális országúton?

Budapest - Egy megfelelően fókuszált és jól előkészített, az internetes adatforgalmon alapú, úgynevezett byte adó, az útdíjhoz hasonlóan, eredményesen bevezethető, miközben megtartható az internet minden pozitív társadalmi hatása - hangsúlyozta Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország vezető adótanácsadója.

Osváth Sarolta

- De elengedhetetlen, hogy az internetes útdíjat csak az fizesse, aki ténylegesen üzleti célra használja a digitális országúton , és ne az, aki csak a járdán sétál és kirakatokat néz, vagy éppen az út mentén kirándul - mondta el lapunknak.


Gerendy Zoltán

A szakember úgy véli, a gigabájtonként tervezett, általánosan megfizetendő 150 forintos adó mértéke hátrányokat okozhat a társadalom és a gazdaság számos területén, és nem váltaná be az adó bevezetésének valódi célját, azaz az interneten jelentős bevételeket elérő vállalkozások megfelelő adóztatását - tette hozzá.

Ahhoz, hogy egy ilyen új adó az aktuális költségvetési célok mellett a kitűzött kormányzati politikai és társadalmi célokat is elérje, vagy azokat legalább ne akadályozza, a lakossági előfizetőket teljesen ki kellene vonni a tervezett adó hatálya alól mutatott rá. Az internet ugyanis ebben a fogyasztói körben elsősorban tudást, gyors ismeret- és információszerzést valamint kikapcsolódást jelent, nem pedig adóztatható jövedelmet vagy fogyasztást. A vállalkozói szféra számára az internetes forgalom adójának esetében is a tranzakciós illetéknél alkalmazott felső korlát bevezetését tartaná elfogadhatónak. Fontos lenne figyelembe venni a szolgáltatás jellegét és ennek megfelelően a vállalkozásoknál a differenciálás elvét alkalmazni. Teljesen eltérő internetes adatforgalmat produkál egy általános kkv, vagy például egy több száz fejlesztőt vagy munkavállalót foglalkoztató szoftverfejlesztő és-szolgáltató cég, vagy egy szolgáltatóközpont (SSC). Emellett azok a cégek, amelyeket a közelmúltban bevezetett reklámadó is érint, az internetes reklámok után már egyszer megfizetik az adót. Fontos lenne mérlegelni azt is, hogy az adó mértéke milyen adózásbeli versenyhátrányt okoz a környező országokhoz képest - tette hozzá végezetül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!