Gazdaság

2011.01.17. 15:43

Válság, múlt időben - Fehérvárra költözik a Karsai holding fővárosi üzeme

Székesfehérvár - Mintegy1,2 milliárd forintot ruház be az idén a műanyagiparban érdekelt Karsai holding. Az összeg fele Kiskunfélegyházára kerül, de jut belőle Fehérvárra is.

B. Kiss László

Több mint harminc évi szakadatlan - évi átlagosan 9 százalékos  - növekedés után a 2008-as válság hatására esett először vissza a világ műanyagipara. A válságnak azonban vége van  -vélekedett Karsai Béla, a székesfehérvári Karsai Műanyagtechnika Holding Zrt. elnöke  hétfői sajtótájékoztatóján. Éppen ezért az idei  a cégcsoport életében - mint fogalmazott  - a fordulat éve lesz. Fejlesztik  a technológiát, növekedést tűztek ki célul és bővítik a foglalkoztatottak körét. Míg a hét céget tömörítő, összesen 780 dolgozónak kenyerét adó holding árbevétele 2008-ban hét százalékkal, 2009-ben pedig 12 százalékkal csökkent, addig a tavalyi évben már 10 százaléknyi növekedést könyvelhettek el. Az idei cél  pedig az árbevétel 16 százalékkal  több mint kilencmilliárd forintra  történő felsrófolása.
A cégcsoport  a sajtótájékozatón közzétett adatok szerint  a válság esztendeiben is  a négyszáz millió forintot meghaladó,  adózás előtti nyereséget ért el. Az idén azonban már mintegy 962 milliós nyereséggel  kalkulálnak. A maguk mögött hagyott válság idején drasztikusan csökkentek a holding társaságainál a beruházások. Az idei évvel azonban ez is változik:  a tagvállalatok a holdinggal együtt összesen 1,2 milliárd forintot  kívánnak fejlesztésre költeni  - tudtuk meg Karsai Bélától. Ennek az összegnek csaknem a felét a kiskunfélegyházi cégnél ruházzák be, tekintettel a Mercedes kecskeméti gyárának közelgő megnyitására. A Kunplast-Karsai ugyan közvetlenül nem szállíthat be az autóipari óriásnak, de közvetve - például egy német cégen keresztül - igen, miként azt a holding elnöke elmondta.  Az 1988-ban, az elnök által alapított cégcsoport Fehérváron is beruház és új munkahelyeket is teremt. A holding ugyanis a fővárosból a megyeszékhelyre költözteti külön társaság keretében működő  extrudáló (extrúder)  üzemét. Az 1800 négyzetméteres új csarnok az Alba Ipari Zónában található központi telephelyen épül, a már meglévő mellé. A fehérvári  építkezést - mint az lapunk kérdésére válaszolva Karsai Béla elmondta  - már  évekkel korábban elkezdték, ám amikor 2008-ban becsapott a villám, kitört a válság, leállították. Tavaly nyáron döntöttek a beruházás befejezése mellett. Az új üzemcsarnok néhány hónap múlva elkészül. A pesti cég Fehérvárra költöztetésével várhatóan ötvennel gyarapodik a városban a munkahelyek száma. Az extrudáló üzem a szomszédság ellenére továbbra is  - úgymond  - elszeparálva működik majd  a kezdettől itt székelő Karsai Alba Kft-től. Karsai Béla elmondta azt is, hogy a holding  még 2008 júliusában megvásárolta a Foxconn pécsi gyárát, ahol mobiltelefonokat gyártottak.

- A válságot az okozta, hogy abszolutizáltuk a profitot. Ne a profit legyen az egyetlen értékmérő, keressünk kiutat a profit mindenhatóságából! - fejtette ki a sajtótékoztatón Karsai Béla.

- A holding társadalmi szerepvállalását jelzi a cipősdoboz akcióban való részvétele, az újabb Bolyai díj idén esedékes átadása (Karsai Béla az egyik alapítója a tudományos díjnak), illetve az, hogy ismét megrendezik a Karsai Művésztelepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!