Gazdaság

2015.03.26. 14:10

Van jó meg rossz adózó

Hamarosan jelentősen átalakítják a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, a 2016-os új adóeljárási szabályok alapján már alapvetően ügyfélbarát hatóságként kell működnie.

Osváth Sarolta

Ezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentette be az MGYOSZ évente szokásos konferenciáján. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) rendezvényén a gazdasági miniszter elégedetten nyugtázta, hogy kormány gazdaságpolitikája eredményeként hazánkat már újra nem azok között az országok között tartják számon, amelyek külső segítségre szorulnak, sőt, bizonyos tekintetben példaként is állhat a Visegrádi négyek előtt. A múlt évben elért 3,6 százalékos gazdasági növekedéssel Európában Írország utána második legjobb helyen állunk, az ország finanszírozható és jelentős mértékben csökkent az államadósság, nőtt az ipari termelés, a beruházások és a foglalkoztatottság is. A kormány iránt kritikus elemzők is reálisnak látják a hazai össztermék (GDP) 3 százalék körüli növekedését 2015-2016-ra. A 2014-2020 közötti új, európai uniós fejlesztési ciklusban a források segítségével megtartható a gazdaság lendülete, de „még nem dőlhetünk hátra” – fogalmazott a miniszter.

Az uniós pénzek 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják, melyből nem „látványberuházásokat” valósítanak meg, hanem a kis- és középvállalkozások felzárkóztatására támogatják. Ehhez jobban be kell indulnia a hitelezésnek, amit az MNB Növekedési Hitelprogramja eredményesen mozdított meg, de további programokat tervez az MFB és az Eximbank is. Várható a különadók és bankadó jelentős csökkentése is – utóbbi mértéke elérheti az 50 százalékot is – tette hozzá. Foglalkoznak az áfacsökkentés lehetőségével. Az állami adóbevételeket nagyobb arányban kívánják a fogyasztás oldaláról biztosítani. Átalakítják az adóeljárási rendet, és teljes szemléletváltást kívánnak meg a hatóságtól.

– Ott, ahol 36 hónapos átlaggal zárnak le egy adóvizsgálatot, a hivatallal is baj van – mondta a miniszter.

– A jövőben képesnek kell arra lennie az adóhivatalnak, hogy megkülönböztesse a jó és a rossz adózókat, a jók, például adóigazolás kiadásakor, előnyöket élvezhetnek. Varga Mihály szerint 2017-ben már a magánszemélyek többsége rábízhatja az adóbevallását a NAV-ra. A gazdaság fehérítésének érdekében tovább bővítik a a kötelező pénztárgéphasználat körét és fokozzák az ellenőrzést a  áfacsalások megakadályozására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!