Gazdaság

2016.08.11. 17:25

Két kötelező szabad vasárnap, pótlékkal? - A munkavállalóknak próbálnak kedvezni

A vasárnapi boltzár eltörlése után nehezen jön létre a mindkét oldalt kielégítő egyezség. A napokban Szatmáry Kristóf miniszteri biztostól hangzott el, hogy a kormány új kiskereskedelmi csomag bevezetését tervezi.

Fejér Megyei Hírlap

Ennek lényege a dolgozók számára két kötelező vasárnapi szabadnap biztosítása, a vasárnapi munkánál pedig sávos bérpótlék bevezetése. Ez azt jelenti, hogy vasárnap délig 100 százalékos bérpótlék járna, utána kétóránként emelkedne a bérpótlék. Szakmai és érdekvédelmi vezetők véleményére voltunk kíváncsiak ez ügyben, s mint kitűnt, a terv mögött nem áll semmiféle szakmai egyeztetés.

Antalffy Gábor, a Kisosz ügyvezető elnöke leszögezte, a javaslat nélkülük született. – Tudomásom szerint a többi érdekképviseletet sem vonták be. A vasárnapi nyitva tartás a mi tagsági körünket is érinti.

A Kisosz ügyvezető elnöke ezt követően a kereskedelmi kisvállalkozások sajátosságait is szükségesnek tartotta megemlíteni.

Mint elmondta, a tagsági körükben a multinacionális hálózatokkal szemben magasabb arányban dolgoznak szakképzett kereskedők, akiknek a szakképesítésért járó bérminimum az alapjuk, azaz magasabb bérszínvonalon alkalmazzák őket, mint a nagyáruházakban.

- Az említett javaslat a szakma véleményét nem tartalmazza, másrészről pedig a szakmában bekövetkezett béremeléseket is jelentősen torzítani fogja. Ugyanis több kereskedelmi lánc jelentős bér-emeléseket hajtott már végre, s most utólag tapasztalják majd, hogy a megemelt bérekre még jócskán rá kell pakolni pótlékokkal. Ezért ez a javaslat nem szerencsés megoldás. Egyeztetni kellett volna a szakmával, és meg kellett volna várni, amíg a munkahelyi béralkuk megtörténnek. El kell dönteni ugyanis, hogy egy központi kvázi bérszabályozás történik a minimum szintjén, vagy rábízzuk a béreket a munkahelyi szintekre - közölte a Kisosz elnöke.

A vevő a minél hosszabb idejű nyitva tartásban érdekelt, érte folyik a verseny. Nem könnyű a kiszolgálásához szükséges hátteret megteremteni úgy, hogy a munkavállaló is elégedett legyen 
Fotó: Pezzetta Umberto

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke elmondta: a vasárnapi nyitva tartás kapcsán már korábban beadták a javaslataikat, azokhoz ragaszkodnak.

- Utoljára a kormánypárt frakcióvezetőjével tárgyaltam a témával kapcsolatban. A javaslatainkra azt mondta, igen, értékelhetők és átgondolandók, majd a részletekről abban maradtunk, hogy szeptemberben kerül ismét napirendre a téma. Javaslatunk szerint szabályozni kell a vasárnapi munkavégzést, mégpedig úgy, hogy a kereskedelemben vasárnap csak egyetlen, nyolcórás műszakban lehessen foglalkoztatni a dolgozót. A másik javaslatunk pedig az volt, hogy egy hónapban két vasárnapnál többet ne lehessen dolgoztatni senkivel. Illetve a hónap másik két hétvégéjén viszont a szombat legyen szabad azok számára, akik vasárnap dolgoznak, mert számukra mindenképpen fontos, hogy a hétvégék legalább egy részét együtt töltse a család - említette a szakszervezeti elnök.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség nem tekinti a kormány hivatalos álláspontjának, amit Szatmáry Kristóf miniszteri biztosra hivatkozva megszellőztetett a sajtó. Vámos György, a szervezet főtitkára ezt finomabban fogalmazva közölte:

- Az Országos Kereskedelmi Szövetség nem rendelkezik információval arról, hogy mit tervez a kormány. Ezzel kapcsolatosan annyit tudok mondani, mi a vasárnapi nyitva tartás jelenlegi szabályainak a megtartását tartjuk helyesnek - így Vámos György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!