Gazdaság

2015.10.13. 18:04

Veszélyben a méhek - Sok növényfaj nekik köszönheti fennmaradását

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és a Mezőföld Népfőiskola a kishantosi központban rendezte meg a méhészek napját. Az előadók az aggódás hangján szóltak a témáról.

V. Varga József

A méhpusztulásról, az európai beporzó rovarokat és a mezőgazdaságot fenyegető veszélyekről Tömöri Balázs, a Greenpeace agrárkampány-felelőse tartott előadást.

Minden harmadik falat ételünket a rovarok beporzásának köszönhetjük fejtette ki lapunknak az előadó. Több mint 25 ezer méhfaj létezik, a rovarbeporzású növényfajok 80 százalékának fennmaradását köszönhetjük a méheknek. Nélkülük haszonnövényeink 75 százalékának csökkenne a terméshozama.

A méhpusztulásért felelős három legfontosabb tényezőnek az élősködőket, a nagyüzemi mezőgazdaságot és a globális klímaváltozást ítélte Tömöri. A nagyüzemi mezőgazdaság az okozója az élőhelyek, a méhlegelők fogyatkozásának, eltűnésének, a táplálék fogyatkozásának. Különösen jelentős ebben a vegyszerek negatív hatása.

Tömöri Balázs a Greenpeace méhészeti tanulmányát mutatja Ács Sándorné agrármérnöknek Fotó: V. Varga József

A méhekre a rovarölő szerek jelentik a legnagyobb veszélyt emelte ki a kampányfelelős. A méhek négy különböző módon kerülhetnek kapcsolatba a növényvédő szerekkel: permetezéskor, nektárban/pollenben, guttációs cseppeken keresztül, csávázott vetőmagok vetésekor leporlás formájában. És a következmény? A méhek nem találnak haza saját kaptárjukba, visszaesnek tanulási képességeik, nehezebben találnak ivóvizet, kevésbé ellenállók a kórokozókkal, gombás megbetegedésekkel szemben.

A döntéshozóknak be kell tiltaniuk a méhekre veszélyes rovarirtó szerek használatát véli a Greenpeace. Támogatni és népszerűsíteni szükséges azokat az eljárásokat, melyek a mezőgazdaságon belül a beporzási szolgáltatások javát szolgálják. Javítani kell a mezőgazdasági táj természetes és félig természetes élőhelyeinek védelmét, növelve a szántóföldek biológiai sok-
színűségét.

Ugyancsak növelni kell az ökológiai gazdálkodási módszerek kutatására, fejlesztésére és bevezetésére nyújtott támogatásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!