Gazdaság

2013.08.27. 14:30

Veszélyes fekete kutak

A Magyar Vízkútfúrók Egyesülete szerint veszélybe kerülhetnek a vízbázisok, ha eredeti formájában fogadja el az országgyűlés azt a jogszabálytervezetet, amelyik a kisebb kutak fúrását nem kötné engedélyhez.

Klecska Ernő

- A helyzet ma is aggasztó, hiszen a fúrt vízkutak 90 százalékát építési engedély és ellenőrzés nélkül készítik. Az engedély nélkuli kutak legalább felét kontár kútfúrók építik és többnyire szabálytalan műszaki kialakítással, ami komoly vízminőségi kockázattal jár. A szakszerűtlenül létesített kutakkal az átfúrt, mélyebben levő, még tiszta vízadó rétegekbe is lejuttathatják a szennyeződéseket - figyelmeztet Kumánovics György , a fehérvári központú, de országos szakmai egyesület elnöke. A szakember, aki 2003-2004-ben a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója volt, egyesületi véleményt fogalmaz meg, ami9kor azt mondja: a vízügyi hatósági szervezetek kormányzati ciklusokon áthúzódóan, hosszú évek óta nem megfelelően látják el a kútfúrásokkal kapcsolatos feladataikat.

A szervezet éppen ezért nem ért egyet azzal a törvénymódosító javaslattal, amely eltörölné a legfeljebb 50 méter mély, öntözési célú kutak fúrásához kapcsolódó vízjogi engedélyezési kötelezettséget. A tervezet, amely immár második változatában került a törvényhozás elé, egy, a vízgazdálkodási szakmához nem értő mezőgazdasági lobbi túlterjeszkedése, diszkriminatív, a vízkészlet-gazdálkodás alapjait ássa alá és sok probléma forrása lesz, ha elfogadják fogalmaznak. (A módosítási javaslatot az első változathoz hasonlóan Győrffy Balázs, az agrárkamara elnöke és Jakab István (MAGOSZ) képviselői önálló indítványként nyújtották be.)

- A javaslatunk továbbra is az, hogy a kis kút kategóriában, akár 100 méteres mélységhatárig lényegesen olcsóbbá kell tenni egységesen és nem csak a mezőgazdasági célú vízkivételekre a fúrással készítendő kutak hatósági engedélyezését, továbbá az engedély kiadásának átfutási idejét le kell szorítani 15-20 napra. Ebben az esetben nincs szükség törvénymódosításra sem, a szaktárca rendeletével és kormányrendelet módosítással a kérdés rendezhető hangsúlyozta a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!