Gazdaság

2015.10.13. 18:04

Veszteglésre ítélve a betakarító gépek

Kényszerpihenőt tartanak a gazdák: a hétvégi esők megbénították a mezőgazdasági munkákat, de szerencsére sem a betakarítással, sem a talajmunkákkal nincsenek lemaradásban.

Dávid Erzsébet

A csapadék megérkezéséig a kukoricatermés mintegy 35-40 százalékát sikerült betakarítani. A hozamok nem sok örömre adnak okot: eddig hektáronként átlagosan 6,5 6,7 tonnával fizettek a kukoricatáblák. A hozamok között viszonylag nagyok az eltérések. A legnagyobb terméseredmények a jó talajadottságú és kedvezőbb klímájú déli, Lajoskomárom, Enying körüli földeken vannak, s mérsékeltebb károkat okozott az aszály azokban a más területen levő gazdaságokba, ahol jól előkészített talajba került tavasszal a vetőmag, gondosan, a terület adottságait figyelembe véve választották ki az elvetésre került fajtát a gazdák, s maximálisan betartották az agrotechnikai előírásokat mondta el lapunknak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Kiss Norbert Ivó tájékoztatása szerint megyeszerte magtárba került a napraforgó. A hozamok ott is elmaradtak a várttól, hektáronként 2,5 tonnás átlagterméssel voltak kénytelenek beérni a gazdák.

Ha szárazra fordul az időjárás, a kukorica betakarítás folytatása mellett a talajmunkák adnak majd tennivalót a földeken dolgozóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!